Lukšić podijelio zadatke i priprijetio ministrima

Premijer Igor Lukšić poručio je članovima svog kabineta da su odgovorni za ispunjavanje zadataka koje su sebi postavili u prvih 100 dana rada Vlade i u 2011. godini.
94 pregleda 0 komentar(a)
vlada, Foto: Savo Prelević
vlada, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.02.2011. 07:36h

Premijer Igor Lukšić poručio je članovima svog kabineta da su odgovorni za ispunjavanje zadataka koje su sebi postavili u prvih 100 dana rada Vlade i u 2011. godini.

Takva poruka u nižim ešalonima Vlade, kako je “Vijestima” saopšteno, shvaćena je kao najava premijera da nikome nije zagarantovano ministarsko mjesto, ako ne ispuni zacrtani cilj.

“Vijestima” je u Vladi saopšteno da je Lukšić tražio da Program rada u prvih 100 dana i prioriteti za 2011. budu javno objavljeni kako bi javnost mogla da prati rad svakog resora.

“Premijer je rekao da su sva ministarstva odgovorna za prioritete koje su sama predložila”, saopšteno je iz Vlade.

Obećan nacrt promjene Ustava

I Lukšićev prethodnik, Milo Đukanović više puta je javno saopštavao da svako treba da odgovara za svoj rad. Međutim, Đukanović nije nikada nekog od bližih saradnika smijenio, javno ukorio ili na bilo koji drugi način sankcionisao, ako nije obavio svoj zadatak.

Vlada je prije dvije sedmice objavila tabelarni prikaz svog programa rada u prvih 100 dana i prioritetnih aktivnosti u 2011. Te aktivnosti predložila su sama ministarstva. Tako Lukšićev kabinet planira ukupno 49 aktivnosti u prvih 100 dana rada, te još 81 do kraja godine.

Najveći broj zadataka sebi su postavili Ministarstvo pravde, finansija, unutrašnih poslova, zdravlja, prosvjete i saobraćaja.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović do kraja godine treba da uradi i predloge zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, zakona o javnom redu i miru

Ministarsvo pravde obećalo je da će do 15. februara pripremiti nacrt promjene Ustava. Ministar pravde Duško Marković do 15. februara treba da sačini izmjene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, a do 15. marta i izmjene Krivičnog zakonika, dok ga do kraja godine čekaju izmjene Zakona o Sudskom savjetu, Zakona o sudovima i Zakona o državnom tužilaštvu.

Objediniti organe koji se bore s korupcijom

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija na čelu s Milanom Roćenom, do 15. februara treba da usvoji Akcioni plan za ispunjavanje sedam prioriteta iz Mišljenja EK. Do kraja marta Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) trebalo bi da potpiše sporazum o policijskoj saradnji sa Srbijom i Hrvatskom, te da izradi nove izvode i uvjerenja koja će imati neograničeni rok važenja.

Ministri finansija Milorad Katnić i poljoprivrede Tarzan Milošević obavezali su se da do polovine marta uspostave "institucionalne i kadrovske pretpostavkie" za uvođenje decentralizovanog sistema upravljanja IPA fondovima EU na osnovu kojeg bi Crna Gora u budućnosti preuzela odgovornost za cjelokupno upravljanje novcem koji dobije iz EU.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović do kraja godine treba da uradi i predloge zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, zakona o javnom redu i miru.

Zadatak Brajovića biće i da pripremi izmjene zakona o državnim službenicima i namještenicima. Marković, Brajović i Katnić treba da se bave i objedinjavanjem organa koji se bave borbom protiv korupcije. 0 tome koliko je zadataka urađeno u prvih 100 dana rada Vlada će raspravljati 14. aprila.

Bonus video: