Bogdanović lažni počasni građanin Majami Biča?

Bogdanović u biografiji objavio da je priznanje dobio u maju 2017, dok u Komisiji gradonačelnika i grada Majami Biča tvrde da su priznanje počasnog građanina posljednji put uručili 1991.
322 pregleda 42 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Bogdanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.03.2018. 14:12h

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je ozvaničio da je u maju prošle godine postao počasni građanin Majami Biča, iako iz tog američkog grada na Floridi tvrde da to nije tačno. Bogdanović je taj podatak objavio u biografiji na sajtu Ministarstva kulture.

“Nemamo nikakvih dokumenata u vezi sa tim da je gospodin Bogdanović počasni građanin Majami Biča,” kazali su iz Komisije gradonačelnika i grada Majami Biča na pitanje “Vijesti” da li je ministar kulture počasni građanin. Iz Komisije gradonačelnika su istakli da su posljednji put priznanje počasnog građanina uručili prije nepunih 27 godina.

Ministarstvo kulture i Bogdanović već dvije sedmice ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” ko je bivšeg gradonačelnika Cetinja predložio za počasnog građanina Majami Biča, koji su bili razlozi za to priznanje i ko mu ga je uručio. “Vijestima” nije odgovoreno i da li je zbog tog priznanja Bogdanović boravio na Floridi i kada. Iz kabineta ministra kulture “Vijestima” nije odgovoreno ni na zahtjev u vezi sa tim da se dostavi fotografija ili PDF američkog priznanja. Da je Bogdanović proglašen za počasnog građanina nije objavljeno ni na sajtu prijestonice Cetinje, na kojem su u velikoj mjeri bile praćene njegove aktivnosti u vrijeme dok je bio na čelu prijestonice.

Iz Komisije gradonačelnika i grada Majami Biča kazali su “Vijestima” da su posljednji počasni građani izabrani 1991. godine. Kako su naveli, 23. oktobra su za počasne građanine izabrana braća Ari, Huan i Mozes Sragovic, zbog “svojih napora u reklamiranju/promovisanju Majami Biča u Brazilu”. Iste godine, 25. septembra, priznanje za počasnog građanina uručeno je Džozefu Kalou u znak “prepoznavanja njegovih napora i brige za dobrobit Majami Biča” u svojim programima na Kanalu 40. Navodi se da je 17. februara 1988. uručeno priznanje Džonu Nodajmeru, šefu biroa “Njujork tajma”, za “opsežnu promociju Majami Biča.

Među visokim crnogorskim zvaničnicima koji su počasni građani u inostranstvu su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Demokratske partije socijalista (DP) Milo Đukanović. Vujanović je proglašen počasnim građaninom Skoplja, glavnog grada Makedonije, početkom marta 2012, a krajem iste godine je to priznanje uručeno Đukanoviću u Mariboru, u Sloveniji. Za počesnog građanina Atine imenovan je bivši potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović.

Priznanja davali Mesiću, Rami, Tačiju, Manku

Dok su rijetki državni zvaničnici dobijali titule počasnih građana u inostranstvu, to priznanje u Podgorici je dobio tadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. Za počasne građane Ulcinja proglašeni su premijer Albanije Edi Rama i kosovski predsjednik Hašim Tači, dok je bivša ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker predložena za počasnu građanku Ulcinja prošle godine, ali ona neće biti prograšena na svečanoj sjednici koja je zakazana za 7.april.

Glumački par Milena Dravić i Dragan Nikolić počasni su građani Berana od 2009. godine, a isto priznanje je 2015. dobio tadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Počasni građanin Tivta je kanadski biznismen Piter Mank od 2010. godine, a od 2013. su to i Milenko Filipović, tadašnji predsjednik opštine Sremski Karlovci, kao Stevče Jakimovski, tadašnji predsjednik skopske opštine Karpoš.

Bonus video: