Suhih: O Mugoši neće odlučivati Mugoša

Mugoša je ponovio i da će na mjestu gradonačelnika ostati nakon septembra, kada mu ističe mandat, poručujući da ga u ovom momentu najmanje zanima i brine mišljenje SDP-a.
97 pregleda 0 komentar(a)
suhih, Foto: Luka Zeković
suhih, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.02.2011. 17:25h

Najava gradonačelnika Miomira Mugoše da će tu funkciju nastaviti da obavlja i nakon septembra, kada mu ističe mandat, ukoliko ga zdravlje posluži, samo je jedna od njegovih želja, ocijenio je šef kluba odbornika SDP-a Đorđe Suhih.

Ističući kako je još rano govoriti o mogućnosti da on ostane na funkciji gradonačelnika, Suhih je „Vijestima” rekao da o tome ipak neće odlučivati Mugoša, nego DPS.

"Sada su oni na potezu. Naš stav po pitanju izbora gradonačelnika je jasan, direktan i konkretan. Mi nećemo podržati njegovu kandidaturu, a da li njega mogu izabrati uz podršku neke druge većine, mi u to ne želimo da ulazimo", rekao je Suhih.

Podsjećajući kako je sporazumom definisano šta će se desiti u slučaju reizbora Mugoše za gradonačelnika, Suhih je ponovio da kandidat za prvog čovjeka Podgorice mora imati podršku oba koaliciona partnera.

"Bude li ipak izabran, podrškom drugih odbornika, koalicija će biti raskinuta, s tim što će se znati ko je krivac za raspad koalicije", poručio je Sihih.

Gradonačelnikova namjera da tu funkciju obavlja i nakon isteka mandata u septembru, iznenađenje je i za šefa kluba odbornika SNP-a Vladimira Vujovića, koji je „Vijestima” kazao da sličnu izjavu još nije čuo u demokratskom svijetu.

Samo da je zdravo

"Jer izbor zavisi od političkog raspoloženja i odnosa snaga u parlamentu. Što se Podgorice tiče, izbor se vrši u Skupštini. Kao čovjek demokratskih pogleda uvjeren sam da će to tako biti - rekao je Vujović.

On vjeruje i da će izbor novog gradonačelnika zavisiti od glasanja, a ne Mugošinog zdravlja.

"Iako mu ja želim dobro zdravlje i dug vijek. Iznenađujuće je da jedan iskusan političar kaže tako nešto", istakao je Vujović.

Šef kluba odbornika Nove Goran Radonjić kazao je da bi, uzme li se u obzir presuda Vrhovnog suda u slučaju „Carine”, trebalo vidjeti hoće li Mugoša ostati na mjestu gradonačelnika i do septembra.

- Očekujemo da gradonačelnik snosi odgovornost, jer je gradski budžet oštećen za milione eura - zaključio je Radonjić.

Šef kluba odbornika NS-a Slaviša Guberinić nije želio detaljnije da komentariše najavu gradonačelnika, navodeći kako to nije pitanje za njega, već za predstavnike vladajuće koalicije.

- Oni su sve predvidjeli koalicionim sporazumom. Ne osjećam se prozvanim da bilo šta govorim - rekao je Guberinić.

Odgovarajući na pitanje da li bi podržao eventualnu kandidaturu Mugoše za gradonačelnika i u narednom mandatu, Guberinić je rekao da je daleko septembar.

Mugošu ne interesuje stav SDP-a

Mugoša je ponovio i da će na mjestu gradonačelnika ostati nakon septembra, kada mu ističe mandat, poručujući da ga u ovom momentu najmanje zanima i brine mišljenje SDP-a.

"Nema razloga da i dalje ne obavljam ovu funkciju, a na zadovoljstvo građana Podgorice, tako da me uopšte ne brine hoću li imati podršku SDP-a. Nama nijedna partija ne može nametati kadrovska rješenja", rekao je Mugoša.

On je kazao da u koaliciji niko ne treba da bude tutor, već saradnik.

Navodeći kako zna da ima podršku za mjesto gradonačelnika izvan koalicije, te da je izborni rezultat na posljednjim izborima, koji je bio najbolji od 1997. godine, Mugoša je kazao da mu prija podrška birača i kako su svi dobrodošli koji žele da sarađuju sa DPS-om.

Bonus video: