PZP: Vlada ne pomaže medije nego Subotiću

Pokret za promjene (PzP) smatra da državno tužilaštvo, treba da ispita poslovanje te Bega pressa.
293 pregleda 0 komentar(a)
koca pavlovic, Foto: Boris Pejović
koca pavlovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.02.2011. 16:59h

Pokret za promjene (PzP) zatražiće od Državne revizorske institucije da ispita zakonitost odluke Vlade Crne Gore da sa 880 hiljada eura pomogne firmi “Bega pres”, dok Državno tužilaštvo, smatraju u toj partiji, treba da ispita poslovanje te kompanije.

Priča o pomoći medijima je, tvrde u toj partiji, samo paravan za vraćanje dugova Stanka Subotića Caneta.

“Bega pres”, koja se bavila distribucijom štampanih medija, u stečaju je od 2009, a tada je dug prema povjeriocima iznosio oko 3 miliona eura.

“Poklanjanje 880 hiljada eura privatnoj firmi “Bega pres”, čija je vlasnica supruga Draška Đuranovića, bivšeg zastupnika kompanije WAZ i Subotića u Crnoj Gori, pokretača veb-portala Analitika i člana Savjeta RTCG, predstavlja protivzakonitu državnu subvenciju”, naveo je poslanik PzP-a Koča Pavlović u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

Dužnost Tužilaštva je, tvrdi Pavolović, da ispita okolnosti pod kojima su pronevjereni milioni.

Nema razloga da se pokriva dug

“Javnosti dostupne informacije ukazuju da je malo vjerovatno da enormni dug od preko tri miliona eura ide isključivo na dušu formalnih vlasnika, te da odgovor na to pitanje treba tražiti u dugogodišnjoj poslovnoj i prijateljskoj vezi Đuranovića sa Canetom Subotićem”, ocijenio je Pavlović.

Subotić je, rekao je poslanik PzP-a, na isti način ojadio srpske štampane medije predko svoje distributivne mreže “Futura plus”.

Pavlović smatra da visina države pomoći govori da se ovdje prije radi o pokrivanju dugova Subotića nego o brizi Vlade za sudbinu firme Đuranovića.

On je istakao i da nema javnog interesa da se pokrivaju dugovi ove kompanije jer se štampa, već 154 mjeseci, i bez nje nesmetano distribuira u Crnoj Gori.

Možda da plate i u Srbiji?

Za Pavlovića je licemjerno objašnjenje Vlade da u suštini ovako pomaže medijima i upitao:

“Može li se pretpostaviti da će Vlada uskoro pomoći i srpske štampane medije tako što će izmiriti dug od oko dva miliona eura koji kompanija “Bega pres” ima prema jednom broju medija iz Srbije”.

Savjetnik premijera Predrag Stamatović prekjuče je objasnio da su davanjem novca “Bega presu” stvoreni uslovi za isplatu 85 odsto potraživanja koja prema tom preduzeću imaju četiri štampana medija – “Vijesti”, “Dan”, “Pobjeda” i “Monitor”.

Za PzP nema dileme da pomoć nezavisnom štampanim medijima predstavlja javni interes Crne Gore.

“Ali, smatramo apsolutno neprihvatljivim da se nezavisni mediji koriste kao alibi za pokrivanje dugova neuspjelih vladinih tajkuna i najboljih prijatelja šefa crnogorskog režima”, naveo je Pavlović.

Bonus video: