Metalna crkva sa Rumije stigla u Brisel

Protiv Amfilohija je pokrenut prekršajni postupak. To nije način na koji se rješavaju ovakve stvari u 21. vijeku, rekao je Kacin
0 komentar(a)
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.02.2011. 07:54h

Evropski parlament (EP) i njegov izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok treba da obrate pažnju na problem koji je nastao zbog metalne crkve na Rumiji, kazao je juče poslanik EP Jelko Kacin.

On je podsjetio na to da je Srpska pravoslavna crkva helikopterom postavila metalnu crkvu na Rumiji, da je ona dugo sporna, kao i da je Amfilohije prokleo one koji budu odlučili da je maknu. Na ozbiljnost situacije, istakao je Kacin, ukazuje i činjenica da je protiv Amfilohija pokrenut prekršajni postupak.

“Ništa ne znam o ovom pitanju crkve. Crnogorske medije ne pratim pomno jer ne znam jezik”, kazao je Tanok

“Ništa ne znam o ovom pitanju crkve. Crnogorske medije ne pratim pomno jer ne znam jezik”, kazao je Tanok i dodao da bi rado čuo nove informacije o tome.

Zabrinut zbog moći pojedinaca

Tanok je u nacrtu rezolucije, na koju je podnijeto 76 amandmana, konstatovao da je EP zabrinut zbog mogućnosti pretjerane akumulacije moći u osobama kao što su predsjednik Vrhovnog suda i vrhovni državni tužilac.

U tom dokumentu je ukazano na iste stvari koje Evropska komisija traži da Crna Gora popravi kako bi ispunila uslove za početak pristupnih pregovora.

Brisel od Crne Gore traži veću nazavisnost sudstva, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, veću slobodu medija i saradnju sa NVO.

Tanok poziva i na jačanje funkcija Skupštine, a sljedeće nedjelje će se, kako je juče najavio, sastati sa predsjednikom zakonodavnog tijela Rankom Krivokapićem da vidi kako se može pomoći ovoj instituciji. U amandmanima, evropski parlamentarci samo su podcrtali značaj ovih problema i njihovo rješenje, a o njima će se Odbor naknadno izjasniti.

Na tapetu i podvodni kabl

U dijelu rezolucije u kojoj Tanok pozdravlja najavljenu izgradnju podvodnog kabla između Crne Gore i Italije, evropska poslanica Urlike Lunaček traži da se doda amandman da se traži od crnogorskih vlasti, prije svega Ministarstva ekonomije, da objavi sporazum o izgradnji kabla.

Brisel od Crne Gore traži veću nazavisnost sudstva, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, veću slobodu medija i saradnju sa NVO.

Komisija za konflikt interesa simulira rad

Konstatujući da je napredak Crne Gore bio uglavnom “gladak”, evropski parlamentarac Eduard Kukan ponovo je ukazao na najaveće probleme u Crnoj Gori: “Korupcija i organizovani kriminal ostaju pitanja za zabrinutost.

Izborno zakonodavstavo treba da se uskladi sa Ustavom, parlament da ojača nadzornu funkciju u odnosu na vladu, a NVO treba šire da se uključe u proces donošenja zakona i evropskih integracija”.

Poslanik iz Slovenije Ivo Vajgl je kazao da je bitno da Komisija za konflikt interesa stvarno počne da radi “i to će definitivno biti način da se ojača problem korupcije”. Osvrćući se na konflikt interesa, Tanok je kazao da je “u veoma maloj zemlji često izazov nemati neki nivo konflikta interesa”.

“Treba podcrtati dalje napore na zaštiti slobode medija kao i na jačanju administrativnih kapaciteta”, kazao je Vajgl.

Bonus video: