Vuksanović dvije i po godine ne prijavljuje da ima sportsku penziju

Moguće da je to moj propust... Smatrao sam da prihode te vrste treba kandidovati
370 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Vukasnović, Foto: Luka Zeković
Božidar Vukasnović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.02.2011. 07:58h

Direktor Uprave carina i poslanik DPS-a Božidar Vuksanović već dvije i po godine ne prijavljuje Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa prihode od sportske penzije.

Vuksanović od 1. juna 2008. godine mjesečno prima 800 do 900 eura jer ima status vrhunskog sportiste koji je stekao kao karatista u disciplini kate.

On je juče rekao da je “moguće” da je napravio propust što Komisiji nije prijavio mjesečnu naknadu vrhunskog sportiste.

“Moguće da je to moj propust. Ja sam se skoncentrisao na ovo što radim u organima državne uprave i u samoj Skupštini, jer sam smatrao da prihode te vrste treba kandidovati. Prihvatiću to kao dobronamjernu sugestiju koju ću sigurno vrlo brzo korigovati, ako ste u pravu, a bliže sam tome da ste u pravu nego da sam ja. U svakom slučaju, nema razloga da se to krije, sve ide preko računa, vrlo je lako provjerljivo”, rekao je Vuksanović “Vijestima”.

Vuksanović je kazao da je Zakonom o sportu regulisano sve što se tiče sporne nadoknade koju nije prijavljivao Komisiji.

Vuksanović je negirao da je prošle godine mjesečno primao 926 eura, koliko su iznosile maksimalne penzije vrhunskim sportistima.“Nije do sada, nego 800 i nešto eura. Otprilike je ta suma tolika. Dvije prosječne plate iz prethodne godine”, rekao je on

Vuksanović je negirao da je prošle godine mjesečno primao 926 eura, koliko su iznosile maksimalne penzije vrhunskim sportistima.

“Nije do sada, nego 800 i nešto eura. Otprilike je ta suma tolika. Dvije prosječne plate iz prethodne godine”, rekao je on. Međutim, direktor Uprave za sport Dragan Drobnjak ranije je “Vijestima” rekao da Vuksanović ima pravo na “maksimalnu penziju” u skladu sa Zakonom o sportu, iako kate nijesu na programu Mediteranskih igara.

"U zakonu piše sport zastupljen na Mediteranskim igrama, a ne disciplina, a pravo je Svjetske karate federacije koju disciplinu će uvrstiti u program. Osim olimpijskih i paraolimpijskih za sportske penzije konkurišu i osvajači evropskih i svjetskih medalja u sportovima koji su na programu MI, a to su boćanje i karate", rekao je Drobnjak.

Vuksanović je kazao i da ne postoje zakonske smetnje da prima platu kao javni funkcioner i doživotnu naknadu kao vrhunski sportista.

Razrješenje ili kazna od 825 do 1100 eura

Predsjednik Komisije za utvrđivanje konflikta interesa Slobodan Leković kazao je da je javni funkcioner obavezan da prijavi sve prihode, ali nije želio da precizira šta će Komisija uraditi kada se upozna sa Vuksanovićevim slučajem.

“Može neko da pokrene postupak ili ćemo mi poslati dopis da se o tome izjasni javni funkcioner”, rekao je Leković.

Osim organa uprave u kojoj radi, fizičkog ili pravnog lica i Komisija za utvrđivanje konflikta interesa, po službenoj dužnosti, može pokrenuti postupak sa ciljem da utvrdi da li je javni funkcioner prekršio zakon. Javni funkcioner može biti razriješen funkcije ili protiv njega može biti pokrenut prekršajni postupak ako Komisija utvrdi da je prekršio Zakon o sprečavanju konflikta interesa.

U zakonu piše da će se funkcioner kazniti novčanom kaznom od petnaestostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne cijene rada (825 do 1100 eura), ako Komisiji ne prijavi prihode koje je stekao obavljanjem naučne, nastavne, kulturne i sportske djelatnosti.

Leković po hitnom postupku izmijenio karton

U imovinskom kartonu Vuksanovića juče je objavljeno da po osnovu statusa vrhunskog sportiste mjesečno prima 800 eura. Iako u Komisiji stalno tvrde da im trebaju maltene mjeseci da unesu podatke iz imovinskih kartona na sajt, to su juče ekspresno učinili nakon što im je Vuksanović poslao dopis datiran na 31. januar.

U imovinskom kartonu Vuksanovića piše da kao poslanik i direktor Uprave carina mjesečno prima 1300 eura, a kao član Odbora direktora Pošte CG 700 eura. U Podgorici posjeduje stan od 90 kvadrata. Njegova supruga Vineta iz Instituta za javno zdravlje prima 1000 eura, a kao profesorica na Medicinskom fakultetu još 500.

Bonus video: