Marković: Država će ekonomski pomoći medije

Već ćemo u februaru predloziti izmjene Krivičnog zakonika kojim ćemo između ostalog dekriminilizovati klevetu” rekao je Marković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 17:10h

Planovi Vlade za ispunjenje sedam ključnih kriterijuma Evropske komisije su impresivni i ohrabrujući, saopšteno je na sastanku potpredsjednika Vlade Duška Markovića sa šefovima misija zemalja članica EU u Crnoj Gori.

Sastanku, čiji je domaćin bio šef Delegacije EU Leopold Maurer, prisustvovali su ambasadori Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i predstavnici misija Francuske, Holandije i Češke.

Marković je naglasio da je Vlada pokrenula najširi dijalog unutar Crne Gore o ovim i drugim prioritetima:

“Hoćemo da pošaljemo jasnu poruku da Vlada ne želi monopol nad ovim procesom, ali istovremeno preuzima najveću i punu odgovornost”.

On je upoznao ambasadore sa planom Vlade da u drugom kvartalu predloži novi zakon o NVO, kojim će između ostalog biti unaprijeđena i politiku finansiranja civilnog sektora, i istvremeno uspostaviti dijalog koji treba da nas dovede do partnerstva i mogućnosti da koristimo njihov nesporni potencijal.

“Sva ministarstva su dužna unaprijediti komunikaciju sa NVO kroz formiranje savjeta za saradnju. Takođe, želimo unaprijediti i odnos prema medijima kroz veću otvorenost i njihovo ekonomsko snaženje kroz državnu pomoć. Već ćemo u februaru predloziti izmjene Krivičnog zakonika kojim ćemo između ostalog dekriminilizovati klevetu” rekao je Marković.

“Ali, odgovornost za javno izgovorenu riječ biće regulisana unaprjeđenjem građanskog zakonodavstva”.

Marković je posebnu pažnju posvetio jačanju nezavisnosti pravosuđa, najavljujući za proljećno zasjedanje parlamenta izmjene Zakona o sudovima, državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i tužilačkom savjetu, kojima će biti unaprijeđeni kriterijumi za izbor nosilaca pravosudne funkcije, kao i propisani jasni kriterijumi za njihovo karijerno napredovanje, odnosno disciplinsku odgovornost.

On je upoznao sagovornike i sa radom na izmjenama Ustava u dijelu izbora najviših nosilaca pravosudne funkcije i najavio da će Vlada do kraja februara utvrditi njihov predlog.

Bonus video: