Đurović : Ujedinjenje sa DANU je nonsens

Nova ministarka ocijenila je da “kada bi se naša pamet akumulirala i usmjerila svoje djelovanje u jednom te istom pravcu, Crna Gora bi mnogo dobila”.
0 komentar(a)
lukšić sa canu, Foto: Savo Prelević
lukšić sa canu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2011. 15:22h

Tvrdnja nove ministarke nauke Sanje Vlahović da je “grijehota što se u Crnoj Gori rasipa dosta naučne energije na heterogenost, a ponekad i na sukobe” te predlog o ujedinjenje dvije crnogorske akademije kojim bi se objedinila naučna misao naišli su na različite reakcije predsjednika tih naučno-istraživačkih ustanova.

Nova ministarka ocijenila je da “kada bi se naša pamet akumulirala i usmjerila svoje djelovanje u jednom te istom pravcu, Crna Gora bi mnogo dobila”.

“Neću ulaziti u to na koji način treba rješavati odnose i probleme, o tome ćemo tek razgovarati, ali ono što je važno je da svako da svoj doprinos”, kazala je Vlahović.

Za predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Momira Đurovića ujedinjenje te institucije sa Dukljanskom akademijom je nonsens, dok je za predsjednika ove druge Božidara Nikolića riječ o afirmaciji nauke.

„Nezapamćena su ikakva udruživanja nacionalne akademije sa nevladinim organizacijama. Mi smo otvorena kuća, procedure su kod nas veoma jasne i usaglašene sa međunarodnim i procedurama u drugim nacionalnim akademijama. Svako je dobrodošao da bude član CANU ko ih prođe“, kazao je on.

Đurović je kazao i da će CANU učiniti sve da pomogne Ministarstvu da nauka postane “pokretačka sila” razvoja Crne Gore i osnov mnogim inovacijama, a time i novim proizvodnim sredstvima, kako bi se crnogorska država kretala ka „srećnijem društvu“.

“Moramo računati da ulazak u Evropu zahtijeva prije svega znanje za koje ćemo se svi zajednički boriti“, rekao je on.

DANU bi sa CANU

Nikolić, nakon što su predstavnici DANU-a saopštili da je o ideji objedinjavanja dvije akademije razgovarano i sa premijerom dr Igorom Lukšićem, kazao je da smatra da je objedinjavanje naučne misli, bez obzira da li se radi o razdvojenim ili spojenim institucijama, potrebno Crnoj Gori, zbog, kako je kazao, jačanja afirmacije crnogorske nauke i struke u okruženju i svijetu.

“Ako postoji ijedan naučni radnik na bilo kojoj strani, nije nonsens sarađivati sa tim naučnim radnikom koji može da bude i evropskog i svjetskog nivoa. Izjave da je saradnja dvije razdvojene institucije nonsens je apsurd jer, kad god smo mi priređivali bilo kakav skup, bilo naučni ili okrugli sto, uvijek smo upućivali pozive i akademicima iz CANU”, kazao je Nikolić.

Vlahović je juče, i pored suprodstavljenih mišljenja dvojice predsjednika akademija, poručila da u Crnoj Gori ima mjesta za sve.

“Doprinos obje akademije u ovom trenutku je značajan i mogli bi vjerovatno, boljom saradnjom i komunikacijom, ostvariti sinergetski efekat, za razliku od ovog sada, gdje se dosta energije troši”, poručila je Vlahović.

Bonus video: