Krivokapić: Sukob sa Amfilohijem nije lične prirode

“Imamo problema sa onima koji još ne shvataju šta su vrijednosti građanskih i multikulturnih država i da niko ne može biti iznad ustava i zakona”, rekao je Krivokapić.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2011. 14:01h

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da njegov sukob sa mitropolitom Amfilohijem nije lične prirode, već je problem u tome što Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori želi da bude iznad zakona, prenosi MINA.

“Nemam nikakav sukob sa građaninom Ristom Radovićem. Imam sukob sa onima koji ne poštuju Ustav i zakone, koji izazivaju vjersku i nacionalnu mržnju i žele da spriječe Crnu Goru na putu evropskih integracija”, rekao je Krivokapić novinarima nakon razgovora sa predsjednikom makedonskog parlamenta Trajkom Veljanovskim.

Krivokapić i Veljanovski su kazali da i Crna Gora i Makedonija imaju problema sa djelovanjem SPC, a uzrok vide u ponašanju te crkve.

“Imamo problema sa onima koji još ne shvataju šta su vrijednosti građanskih i multikulturnih država i da niko ne može biti iznad ustava i zakona”, kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

“Mislim da je izazivanje nestabilnosti dio strategije usporavanja Crne Gore na putu evropskih integrcija. I to je naš problem. U pitanju je, dakle, problem sa Ustavom, zakonom i evropskim integracijama, a ne lični sukob”, kazao je Krivokapić.

Veljanovski je rekao da Skoplje ima problema sa priznavanjem Makedonske pravoslavne crkve od SPC, a, kako je naveo, slične nesporazume sa srpskom crkvom, ima i Crna Gora.

“Kada jedan subjekat ima problema sa više subjekata, onda mislim da je problem u tom jednom”, naveo je predsjednik Skuštine Makedonije.

Veljanovski: Skupština lokomotiva crnogorskog evropskog voza

Pedsjednici parlamenanta Crne Goe i Makedonije kazali su da će vije države sarađivati u integracionim procesima, kako bi što prije ostvarili zajedničke evropske i evroatlantske težnje.

Veljanovski je kazao da je impresioniran napretkom Crne Gore na planu integracija, podsjećajući da Makedonija već pet godina ima status kandidata za članstvo u EU, ali još uvijek nije otpočela pristupne pregovore zbog spora sa Grčkom.

“Spor koji nam je nametnut ne dozvoljava nam da idemo dalje u procesu integracija. Grčka je, na taj način, umjesto da bude faktor stabilnosti u regionu, postala faktor nestabilnosti”, smatra Veljanovski.

On je uvjeren da će Crna Gora, s druge strane, dobiti datum pregovora u planiranom terminu.

Veljanovski je ukazao da je parlament Makedonije lokomotiva evropskog voza te države.

“Uvjeren sam da je i Skupština Crne Gore lokomotiva crnogorskog evropskog voza, zato što sve reforme koje se preduzimaju moraju proći kroz parlament”, naveo je on.

Galerija

Bonus video: