Gardeto: Otkrijte ko progoni Slobodana Pejovića

"U zemljama bivše Jugoslavije nivo zaštite svjedoka veoma je raznolik i zavisi od države do države", kazao je Gardeto
59 pregleda 0 komentar(a)
Maranero i Gardeto, Foto: Mirjana Bošković
Maranero i Gardeto, Foto: Mirjana Bošković
Ažurirano: 27.01.2011. 10:19h

Treći dan zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu počeo je raspravom o tri rezolucije vezane za zemlje bivše Jugoslavije.

Rezolucije se odnose na zaštitu svjedoka, obavezu zemalja članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina kao i na pomirenje i politički dijalog zemalja bivše Jugoslavije.

Žan Šarl Gardeto, koji je uradio Rezoluciju o zaštiti svjedoka, pozvao je u tom dokumentu vlasti u Crnoj Gori da temeljno istraže sve slučajeve zastrašivanja, prijetnji i napada na svjedoke i da ih zaštiti prije, tokom i nakon svjedočenja u slučajevima ozbiljnog kriminala.

Gardeto je u Rezoluciji naveo da, ukoliko se pravilno primjenjuju, mjere koje su propisane u zakonima o zaštititi svjedoka u Crnoj Gori mogu obezbijediti adekvatnu zaštitu svjedoka u slučajevima ratnih zločina.

"U praksi, nije bilo mnogo suđenja za ratne zločine u poređenju sa drugim državama", navodi se u dokumentu.

Međutim, dodaje se da svjedocima nije uvijek obezbijeđena adekvatna zaštita ni u drugim slučajevima.

"Slučaj Pejovića pokazuje nedostatke u sistemu zaštite svjedoka u Crnoj Gori, bar kada se radi o efikasnoj primjeni postojećih relevantnih zakona", piše u Rezoluciji

"On je bio napadnut mnogo puta i vjeruje da mu je život ugrožen. Snage lokalne policije bile su neodlučne da primijene bilo kakve mjere zaštite za Pejovića, uprkos ozbiljnosti i nivou prijetnji. Neke mjere su nedavno primijenjene, ali tek nako što se 70 nevladinih organizacija žalilo vlastima zbog tretmana Pejovića”, piše u dokumentu.

Teškoća u ovom slučaju je, dodaje Gardeto, što Pejović traži zaštitu od istih snaga protiv kojih svjedoči.

Izvjestilac poziva vlasti u Podgorici da detaljno istraže sve napade na Pejovića i da ga zaštite prije, tokom i nakon svjedočenja.

"Slučaj Pejovića pokazuje nedostatke u sistemu zaštite svjedoka u Crnoj Gori, bar kada se radi o efikasnoj primjeni postojećih relevantnih zakona", piše u Rezoluciji.

Najgore u BiH i na Kosovu, Srbija napredovala

"U zemljama bivše Jugoslavije nivo zaštite svjedoka veoma je raznolik i zavisi od države do države", kazao je Gardeto predstavljajući svoju Rezoluciju u PS SE.

On je ocijenio da je Hrvatska dosta napredovala i uspostavila "sistem koji funkcioniše sasvim dobro".

Najgora situacije je u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Govoreći o Srbiji, Gardeto je rekao da je ona napredovala u zaštiti svedoka i da ulaže velike napore da je još poboljša.

Tadić: Ispunjavanje standarda EU je izazov za region

U Strazburu se parlamentarcima u PS SE danas obratio i predsjednik Srbije Boris Tadić.

On je kazao da su izazovi za cijeli region ispunjavanje standarda Evropske unije tako da njegova i sve zemlje regiona mogu da postanu punopravni članovi Unije što je prije moguće.

"Drugi izazov se tiče potrebe da nastavimo proces izlječenja u regionu", kazao je Tadić obraćajući se poslanicima u PS SE.

Treći izazov, dodao je on, je potreba da se istraže izazovi - savremene prijetnje - za naše demokratske procese i mjere koje svi moramo da preduzmemo da bismo se borili protiv onih koji zloupotrebljavaju demokratiju i naše ekonomij

Rezoluciju o obavezi država da sarađuju u procesuiranju zločina uradio je Miljenko Dorić, a Pjetro Marćenaro je napisao dokument o pomirenju i političkom dijalogu zemalja bivše Jugoslavije.

Nema pravde bez kažnjavanja zločinaca

Saradnja svih zemalja u borbi protiv nekažnjivosti zločina od krucijalnog je značaja, kazao je Miljenko Dorić koji je autor rezolucije "Obaveza članica SE da sarađuju u procesuiranju ratnih zločina".

Dorić je istakao da istinsko pomirenje nije moguće ako se ratni zločinci ne privedu pravdi i ne kazne.

Da bi se to desilo, PS SE je pozvala kako zemlje ZB tako i međunarodnu zajednicu da preduzmu sve mjere i pomognu ostvarivanju ovog cilja.

"Najveća odgovornost za kažnjavanje počinilaca ratnih zločina leži na tim državama (regiona), ali one ne mogu uspjeti u borbi protiv nekažnjivosti kada su osumnjičeni za ratne zločine van njihovog domašaja u trećim državama", piše u dokumentu.

Dorić je pozvao i sve članice i zemlje posmatrače da potpišu sve konvencije vezane za procesuiranje ovih zločina i naveo da dosta država to još nije uradilo.

PS je pozvala bivše jugoslovenske države da optuženima za ratne zločine ne daju državljanstvo i da u zakone uvedu načelo "isporuči ili procesuiraj".

Crnogorsku vlast ne interesuje domaća javnost

Ohrabren, jer se vlast plaši samo vanjskih faktora Slobodan Pejović kazao je sinoć "Vijestima" da je ohrabren time što je njegov slučaj naveden pred poslanicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

"Njih(crnogorsku vlast) domaća javnost ne interesuje. Oni slušaju jake međunarodne faktore, pred kojim su manji od makovog zrna, a PSSE je svakako uticajana organizacija", rekao je Pejović nakon što je čuo da je Gardeto pomenuo njega kao primjer nedostatka u sistemu zaštite svjedoka u Crnoj Gori i pozvao crnogorske vlasti da se istraže napade i pruže mu efikasnu zaštitu.

Pejović je rekao da nije iznenađen što je pomenut u PSSE jer "to svi više vide, osim crnogorske vlasti čijim je brutalnim napadima izložen godinama". "Od 94 kada su pokušali da me fizički likvidiraju, što ću lako dokazati, preko metalne šipke, prijetnji otpuštanja mene i mojih članova porodice s posla... do najnovijih pokušaja diskreditacije", kazao je Pejović.

Bonus video: