Povučen Vladin predlog o pravima dinastije Petrović Njegoš

“Još jednom pokazujem povjerenje u crnogorsku Vladu, a posljednja stvar koju bih želio je da se borim za prava dinastije Petrovića pred sudovima”, kazao je princ Nikola
249 pregleda 0 komentar(a)
Princ Nikola Petrović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Princ Nikola Petrović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.01.2011. 08:23h

Predlog Zakona o dinastiji Petrović Njegoš povučen je iz skupštinske procedure i biće poslat na doradu, potvrđeno je “Vijestima” u Ministarstvu pravde. Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je juče da je u izradi novi zakonski tekst i da je u cijelu proceduru uključen i novi premijer Igor Lukšić.

Princ Nikola Petrović Njegoš pozdravio je povlačenje Predloga zakona o statusu te dinastije iz skupštinske procedure. Praunuk kralja Nikole je rekao da očekuje pravedno zakonsko rješenje.

“Ja se nadam i vjerujem da su stvoreni uslovi da na bazi razgovora koje sam imao sa predsjednikom parlamenta bude nađeno trajno rješenje koje odgovara i državi Crnoj Gori i dinastiji Petrović Njegoš”, kazao je princ Nikola “Vijestima”.

Princ Nikola ne želi na sud

Zahvaljujući se svima koji su podržali njegove napore da se iznađe pravedno zakonsko rješenje kojim bi se trajno regulisao status dinastije Petrović Njegoš, Nikola je sinoć kazao da je posljednje što želi da se zbog prava crnogorske dinastije nađe pred sudom.

“Još jednom pokazujem povjerenje u crnogorsku Vladu, a posljednja stvar koju bih želio je da se borim za prava dinastije Petrovića pred sudovima”, kazao je on.

Princ je izrazio nadu da će Udruženje pravnika i njen potpredsjednik Branislav Radulović kao nezavisni ekspert ponuditi optimalni zakonski model koji bi odgovarao svima.

Princ bi, da je prihvatio rješenje koje mu se nametalo, primao platu od oko 3.000 eura, odnosno mjesečnu zaradu na nivou bruto plate predsjednika Crne Gore. Takođe, potomcima dinastije trebalo je da se izgradi i da na korišćenje porodična kuća na Cetinju, površine 450 kvadrata

Princ ne želi činovnički status

Zbog nerazumijevanja na relaciji Vlada – crnogorska dinastička familija, Krivokapić je u zadnjem kvartalu prošle godine otputovao za Pariz gdje je razgovarao sa prestolonasljednikom princom Nikolom. Ipak, mjesec nakon obavljenog razgovora u Parizu, Vlada je zakonski tekst sa čijim se odredbama nije slagao princ Nikola i u čijoj izradi nije učestvovao, ipak poslala u skupštinsku proceduru.

Praunuk kralja Nikole tada je osudio pokušaj Vlade na čijem je čelu bio premijer Milo Đukanović da „progura“ tekst kojim se, između ostalog, ne predviđa pravo potomaka dinastije na povraćaj oduzete imovine a princu zabranjuje bilo kakvo javno i političko djelovanje.

Princ bi, da je prihvatio rješenje koje mu se nametalo, primao platu od oko 3.000 eura, odnosno, kako se predviđalo, mjesečnu zaradu na nivou bruto plate predsjednika Crne Gore. Takođe, potomcima dinastije trebalo je, po istom dokumentu, da se izgradi i da na korišćenje porodična kuća na Cetinju, površine 450 kvadrata. Na takva rješenja, ponuđena u avgustu, princ je odgovorio da se potomku dinastije Petrovića nudi činovnički status”.

Bonus video: