DPS ne da policiju Brajoviću

Postoji mogućnost da se postigne kompromis koji bi podrazumijevao da ministar, na predlog direktora policije, bira njegove pomoćnike, s tim što bi šefa policije i dalje imenovala vlada, što faktički znači DPS.
0 komentar(a)
veljovic, Foto: Luka Zeković
veljovic, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.01.2011. 07:40h

Zahtjev Socijaldemokratske partije da se Uprava policije vrati pod okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova, koje vodi potpredsjednik te partije Ivan Brajović, nema saglasnost vrha Demokratske partije socijalista, saznaju “Vijesti” u vladajućoj koaliciji.

Rukovodstva dviju partija tek treba da sjednu za sto povodom tog pitanja i detaljno ga pretresu, ali su iz vrha DPS-a već stavili do znanja Krivokapićevoj partiji da su gotovo nikakve šanse da se Uprava policije kao poseban državni organ ukine i da ministar unutrašnjih poslova kontroliše policiju.

Prema sadašnjem zakonu, direktora policije postavlja vlada nakon predloga ministra unutrašnjih poslova, što znači da je direktoru policije praktično nadređen premijer. SDP želi da mu bude nadređen ministar Brajović, sa obrazloženjem da je takva praksa svuda u okruženju i da se tako jasno definiše da je politička odgovornost za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na ministru.

Što se tiče kadrovskog rješenja, iako su prilično glasni zahtjevi u internim unutarpartijskim razgovorima u DPS-u da Veselin Veljović bude smijenjen, sve ukazuje da će on ponovo biti izabran za direktora Uprave policije

Ipak, u DPS-u nijesu voljni da manjem koalicionom partneru prepuste taj izuzetno važan resor.

Prema nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da se postigne kompromis koji bi podrazumijevao da ministar, na predlog direktora policije, bira njegove pomoćnike, s tim što bi šefa policije i dalje imenovala vlada, što faktički znači DPS. To je ponuda o kojoj SDP tek treba da se izjasni.

Što se tiče kadrovskog rješenja, iako su prilično glasni zahtjevi u internim unutarpartijskim razgovorima u DPS-u da Veselin Veljović bude smijenjen, sve ukazuje da će on ponovo biti izabran za direktora Uprave policije.

U ravni prava, “Vijestima” je iz DPS-a saopšteno da bi, kada bi se Uprava policije vratila pod okrilje MUP-a, to značilo da bi i sve ostale uprave morale biti formalno ukinute i vraćene u ministarstva.

To bi zahtijevalo promjenu Zakona o državnoj upravi. Uz to, kako tvrdi sagovornik “Vijesti”, nestao bi dvostepeni postupak po žalbi građana, već bi oni mogli da se žale samo ministru. U sadašnjem sistemu, ministar je drugostepeni organ po žalbama.

Bonus video: