Dinoša: Država nedovoljno ozbiljno štiti manjine

Oblast gdje nemamo kršenje ili nekršenje ljudskih prava je oblast prava seksualnih manjina, kazao je Dinoša.
115 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2011. 11:50h

Glavni čovjek u državi za pitanje prava manjina, resorni ministar Ferhat Dinoša, rekao je da država nedovoljno ozbiljno prilazi tom problemu.

“Preliminarni podaci pokazuju da zastupljenost manjina u državnim organima, državnoj administraciji, javnim službama Crne Gore nije ono što je prisutnost manjinskih naroda – nacionalnih manjina, manjinskih nacionalnih zajednica u stanovništvu Crne Gore”, kazao je Dinoša u intervjuu agenciji MINA.

On se pozvao na nezvanične rezultate ankete koju je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sprovelo u saradnji sa Upravom za kadrove.

"Država treba ozbiljnije da se pozabavi tim poslom", rekao je Dinoša govoreći o broju službenika koji pripadaju manjinskim nacijama

Ministar je kazao da problem treba rjepavati "u hodu"

“U tom upitniku tražili smo više elemenata – obrada će biti završena u prvom kvartalu ove godine.”Upitan zbog čega je važno da postoje ti podaci, ministar je odgovorio da je to ustavna obaveza i dio programa rada Vlade.

“Ustav zagovara procentualnu zastupljenost nacionalnih manjina u državnim organima, administraciji. Do sada nijesmo imali informaciju i ko god bi, pogotovo iz inostranstva, upitao o tome, pouzdan i korektan odgovor nije niko mogao dati”, ukazao je Dinoša.Kako je dodao, tu informaciju treba imati, jer se i u kontaktima sa predstavnicima međunarodne zajednice to pitanje češće postavlja i obaveza je Ministarstva da to uradi.Novac će se davati na ravne časti

Kada je u pitanju način raspodjele sredstava nacionalnim manjinama, on smatra da je to bio razlog za izmjene i dopune Zakona o manjinskim pravima i slobodama.“Te su izmjene usvojene i ubuduće ta sredstva će se jednotrećinski davati nacionalnim savjetima na ravne časti, a ostali dio dijeliće se shodno kvalitetu projekata”, naveo je Dinoša.Kako je rekao, vidjeće se kad će novine da zažive, pogotovo kad je riječ o načinu izbora članova nacionalnih savjeta manjina na elektorskoj skupštini.“I te izmjene mogu uticati da se uvedu promjene u način raspodjele sredstava Fonda za manjine zato što je jasno da treba učiniti sve da ojačamo rad i predstavničku ulogu nacionalnih savjeta manjina”, kazao je Dinoša.

On vjeruje da će izmjene zakona doprinijeti da se ne dolazi u situaciju da se komantariše način raspodjele novca kao do sada jer je, kako je rekao, izgleda mnogo nezadovoljnih sadašnjim načinom raspodjele.Dinoša je ocijenio da se generalno ljudska prava u Crnoj Gori poštuju,

“Oblast gdje nemamo kršenje ili nekršenje ljudskih prava je oblast prava seksualnih manjina. Kod nas niko nije došao da se požali na bilo koji vid diskriminacije po tom pitanju, a koliko sam upoznat tako je i kod kod zaštitnika ljudskih prava”, kazao je Dinoša.

Dinoša je inače poznat po izjavama u kojima seksualne manjine tretira kao pojavu koja nije prirodna u jednom društvu

Bonus video: