Crna Gora bira ambasadore u UN, Srbiji, Makedoniji...

Do kraja godine trebalo bi da bude imenovano više od 10 ambasadora
139 pregleda 7 komentar(a)
Odbor za međunarodne odnose i iseljenike, Foto: Gov.me
Odbor za međunarodne odnose i iseljenike, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.03.2018. 05:31h

Crna Gora bi u toku ove godine trebalo da promijeni više od 10 ambasadora širom svijeta.

Među njima su tri šefa stalnih misija Crne Gore pri međunarodnim organizacijama i dva ambasadora u regionu. To stoji u godišnjem planu rada skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, na čijem se čelu nalazi Andrija Nikolić.

Zakonom o vanjskim poslovima predviđeno je da predsjednik države ukazom postavlja ambasadora, po dobijanju agremana države prijema i mišljenja skupštinskog Odbora o kandidatu.

U planu stoji da je Odbor u prvom kvartalu, odnosno do kraja ovog mjeseca, trebalo da donese mišljenje o nasljednicima ambasadora u Grčkoj, Rumuniji, Argentini i Kini.

“Vijesti” su objavile da je bivši predsjednik Skupštine Darko Pajović najozbiljniji kandidat za ambasadora u Pekingu.

U istom periodu se očekivalo da Odbor da mišljenje na kandidature šefova stalnih misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju u Beču i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u Ženevi.

“Vijesti” su ranije objavile da je bivšoj ministarki i ambasadorki Milici Pejanović Đurišić nuđeno mjesto ambasadorke u UN.

Do kraja juna se, takođe, očekuje da Odbor da mišljenje o ambasadoru u Srbiji, gdje ističe četvorogodišnji mandat Branislavu Mićunoviću.

Do kraja septembra se očekuje da Odbor da mišljenje o kandidatima za nasljednike ambasadora u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a krajem godine o kandidaturi za ambasadora u Makedoniji, gdje se trenutno nalazi Predrag Mitrović.

Iz Skupštine je “Vijestima” rečeno da je ovaj plan okviran i da će sjednice biti zakazane kada dobiju predloge Vlade o kandidaturama.

Prošle godine ispratili šest ambasadora

Odbor za međunarodne odnose je prošle godine dao šest mišljenja o kandidaturama za ambasadora, stoji u izvještaju o radu za 2017. godinu.

Članovi Odbora dali su zeleno svjetlo Sanji Vlahović za odlazak u Rim, Vujici Lazoviću u Ljubljanu, Miodragu Vlahoviću u Vatikan, Ramizu Bašiću u Moskvu, Željku Peroviću u Beč a Snežani Radović u Sofiju.

Bonus video: