Hoće li se Crna Gora solidarisati i protjerati ruske diplomate?

Poslije napada, iz Vlade su saopštili da je Crna Gora uz Veliku Britaniju i da podržava njene napore da odbrani svoj suverenitet i sigurnost svojih građana
199 pregleda 147 komentar(a)
Rusija zastava, Foto: Reuters
Rusija zastava, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2018. 05:54h

Vlada Crne Gore nije saopštila da li će stopama mnogih članica EU i NATO donijeti odluku o protjerivanju ruskih diplomata.

Iz Ministarstva vanjskih poslova nisu odgovorili „Vijestima“ na pitanje o stavu Crne Gore u ovom slučaju.

Poslije napada, iz Vlade su saopštili da je Crna Gora uz Veliku Britaniju i da podržava njene napore da odbrani svoj suverenitet i sigurnost svojih građana.

Sagovornik iz NATO kazao je "Vijestima" da su saveznice, uključujući i Crnu Goru, snažno osudile napad.

"Saveznice NATO snažno su osudile napad nervnim agensom u Solsberiju kao jasno kršenje međunarodnih normi i sporazuma. Ovaj napad je dio obrasca višegodišnjeg bezobzirnog ponašanja Rusije, a uslijedio je na nedostatak konstruktivnog odgovora Rusije na napad nervnim agensom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovo je kontekst u kojem su mnoge saveznice odlučile da protjeraju ruske diplomate“, kazao je juče sagovornik iz NATO, navodeći da bi u narednom periodu mogle uslijediti dalje aktivnosti.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da će izbaciti 60 ruskih diplomata, pridruživši se vladama širom Evrope u kažnjavanju Kremlja zbog napada nervnim agensom na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji za koji okrivljuju Moskvu.

Bonus video: