Crna Gora je slobodna, bez nezavisnog sudstva

Crna Gora je u posljednjih nekoliko godina konstantno bilježila progres. To je zasnovano na velikom broju stvari - funkcionisanju izbora, usvajanju novih zakona iz oblasti pravosuđa, mjerama antikorupcije..., kazao je Gordon Bardos
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 08:35h

Crna Gora je slobodna zemlja, ocijenjeno je u izvještaju “Sloboda u svijetu 2011: Autoritarni izazov demokratiji” koji je juče objavila američka organizacija Fridom haus (Freedom house).

Osim Crne Gore, slobodne zemlje u regionu su još i Slovenija, Hrvatska i Srbija koje imaju bolje ocjene u kategorijama političkih prava i građanskih sloboda na osnovu kojih Fridom haus mjeri slobodu u zemlji. Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Albanija su djelimično slobodne države.

Svakoj zemlji je, objašnjeno je u izvještaju koji se odnosi na period od 1. januara do 31. decembra prošle godine, dodijeljen broj od jedan do sedam za obije kategorije, gdje jedan predstavlja najveću, a sedam najmanju slobodu. Kombinovana prosječna ocjena političkih prava i građanskih sloboda odlučuje konačan status: slobodna država ima indeks od jedan do 2.5, djelimično slobodna od tri do pet, a zemlja koja nije slobodna imaće indeks od 5.5 do sedam.

Slobodna zemlja je ona u kojoj postoji otvoreno političko takmičenje, klima poštovanja građanskih sloboda, značajna nezavisnost građanskog života i nezavisni mediji

Makedonija i Albanija su dobile trojke za obije kategorije, u BiH su politička prava ocijenjena četvorkom a građanske slobode trojkom, dok je najgore ocjene dobilo Kosovo kome je prva kategorija ocijenjena sa pet a druga sa četiri. Njen ukupan indeks je 4.5.

Sve zemlje regiona dobile su iste ocjene kao prošle godine.

Tri kategorije

Fridom haus, 194 države koje istražuje, svrstava u tri kategorije - slobodne, djelimično slobodne i one koje to nijesu.

“Slobodna zemlja je ona u kojoj postoji otvoreno političko takmičenje, klima poštovanja građanskih sloboda, značajna nezavisnost građanskog života i nezavisni mediji”, piše u izvještaju.

Djelimično slobodna zemlja je, dodaje se u dokumentu, ona u kojoj postoji ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. Te države često pate zbog korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i religijskih sukoba, i političkog pejzaža u kojem jedna partija uživa dominaciju uprkos odreženom stepenu pluralizma.

“Država koja nije slobodna je ona gdje nema osnovnih političkih prava a osnovne građanske slobode su široko i sistematski poricane”, objašnjavaju stručnjaci Fridom hausa.

U svijetu je prošle godine bilo 45 odsto slobodnih, 31 odsto djelimično slobodnih a 24 odsto zemalja nije bilo slobodno. U zapadnoj Evropi, 96 odsto država su slobodne zemlje.

Nije najveća ocjena zbog primjene zakona i sudstva

Ocijenili smo Crnu Goru kao slobodnu zemlju jer je, prema našem sistemu ocjenjivanja, u posljednjih nekoliko godina konstantno bilježila progres, kazao je juče “Vijestima” Gordon Bardos, analitičar koji je u Fridom hausu zadužen za Crnu Goru.

“To je zasnovano na velikom broju stvari - funkcionisanju izbora, usvajanju novih zakona iz oblasti pravosuđa, mjerama antikorupcije... Postoji širok dijapazon ocjena koje dajemo zemljama na osnovu nezavisnosti pravosuđa, poštovanju zakona, slobode medija, slobode vjeroispovijesti. Ipak, Crna Gora ne dobija najveću ocjenu, s obzirom na stepen poštovanja zakona i nezavisnosti sudstva.

Ocjena je rasla nakon usvajanja zakona kako bi Crna Gora dostigla institucionalni kapacitet nezavisne države, ali i zakona koji su u skladu sa standardima EU. Usvajanje i primjena zakona su dvije različite stvari... Možemo reći da smo vidjeli prve korake”, naglasio je Bardos.

Bonus video: