Vlada formira Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte

U Vladi je “Vijestima” saopšteno da će nova organizacija povući i ukidanje većine tenderskih komisija.
65 pregleda 0 komentar(a)
vlada, Foto: Arhiva Vijesti
vlada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.01.2011. 20:08h

Vlada namjerava da usvoji odluku o uspostavljanju jednog zajedničkog tijela - Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, potvrđeno je “Vijestima” u izvršnoj vlasti.

Glavnom savjetu, koji sadrži “stvari za privatizaciju”, trebalo bi da budu pripojeni i savjeti za izgradnju autoputeva i za hidroelektrane.

Novim tijelom predsjedavaće premijer Igor Lukšić, a članovi bi trebalo da budu izabrani do kraja mjeseca.

U Vladi je “Vijestima” saopšteno da će nova organizacija povući i ukidanje većine tenderskih komisija.

Početni plan je da se oslobode onih komisija koje su završile privatizacione poslove u njihovoj nadležnosti, jer resorna ministarstva mogu da preuzmu praćenje realizacije ugovora o dosadašnjim privatizacijama preduzeća i hotela.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović je izjavio nedavno da su Savjet za privatizaciju i tenderske komisije možda konceptualno zastarjele forme, kao i da ima slučajeva preplitanja nadležnosti savjeta i resornih ministarstava.

“Privatizacija će u narednom periodu ići dominantno u pravcu formi privatno-javnih partnerstava“, najavio je Lazović, ukazujući da će se ove godine posvetiti valorizaciji atraktivnih lokaliteta.

Do sada je privatizovano preko 85 odsto privrede.

Članovi Vlade i njihovi pomoćnici mogli su do kraja 2009. godine da iz više tenderskih komisija, radnih tijela i timova dobijaju naknade. Godišnje su po tom osnovu zarađivali do 14 hiljada eura. Članovi komisija su dodatno i nagrađivani.

Samo u slučaju poluprivatizacije Elektroprivrede su se častili po 17 hiljada eura zbog “uspješno obavljenog posla”, uz redovne naknade koje su dobijali od rada u tenderskoj komisiji.

Od prethodne godine je ukinuta mogućnost da iz svih komisija i savjeta dobijaju novac, već su mogli biti “svuda” ali naknada ih sleduje samo iz jednog tijela.

Bonus video: