U državnim službama nisu radili, nego dežurali

“Vijesti” su juče, tokom radnog dana pozivale sva crnogorska ministarstva, i uvjerile se u široko i slobodno shvatanje pravila.
107 pregleda 0 komentar(a)
Neradni dani_1, Foto: Foto L. ZEKOVIĆ
Neradni dani_1, Foto: Foto L. ZEKOVIĆ
Ažurirano: 05.01.2011. 10:39h

Novogodišnji i božićni praznici u Crnoj Gori, tradicionalno imaju dimenziju mini-odmora za većinu državnih službenika, jer se “spajanjem” nakupi i desetak neradnih dana.

Iako Ministarstvo rada i socijalnog staranja pred svaki državni ili vjerski praznik objavi saopštenje u kojem su precizno navedeni neradni dani, ostali resori poštuju svoja interna pravila spajanja.

Za novogodišnje praznike su neradni dani prema saopštenju Ministarstva rada bili 1, 2. i 3. januar, dok su jučerašnji i današnji dan označeni kao radni. Nijedno ministarstvo nije moglo da odgovori na pitanje “Vijesti” ko je donio odluku da se 4. i 5. januar proglase neradnim i da se uvode dežurstva.

“Vijesti” su juče, tokom radnog dana pozivale sva crnogorska ministarstva, i uvjerile se u široko i slobodno shvatanje pravila.

Premijer Igor Lukšić juče nije bio u Podgorici, ali je bio u stalnoj vezi sa svojim šefom kabineta i medijskim timom koji su bili na svojim radnim mjestima, kazala je “Vijestima” njegova savjetnica za odnose sa medijima Gordana Jovanović. Ona je istakla da je premijer radio “i svih prethodnih dana”.

Pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja Anka Stojanović, kazala je da u resoru koji vodi Suad Numanović rade svi, osim onih koji su na godišnjem odmoru. Ona je dodala da je na terenu juče bilo 30 inspektora tog ministarstva.

Sa “gotovo punim kapacitetima” su juče radile pravna, finansijska, računovodstvena služba i arhiv Ministarstva prosvjete i sporta, a pojedini zaposleni u tom tijelu su juče bili dežurni “kako ne bi bilo zastoja u radu”, kazao je zaposleni koji se javio na telefon dostupan “Vijestima”.

Iz ovog Ministarstva “Vijesti” nijesu mogle dobiti informacije o tome koliko je zaposlenih na svojim radnim mjestima, da li rade ministar Slavoljub Stijepović i njegovi pomoćnici, a službenica za odnose sa javnošću Ivona Međedović nije odgovarala na telefonske pozive redakcije.

Ministarstvo kulture je “specifično”, kazala je savjetnica za odnose sa javnošću Danica Nikolić, jer ima sjedište na Cetinju.

“Zaposleni su uglavnom po terenu i mi smo drugačije organizovani. Trenutno planiramo koncert, a u toku je i priprema konkursa koji će biti objavljeni poslije praznika”, kazala je ona.

Možda je rad na terenu jedan od razloga što se na brojeve telefona tog Ministarstva, juče “Vijestima” niko nije javljao.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kazao je da su u tom Ministarstvu dnevna dežurstva u kabinetu, arhivi. On juče nije bio na poslu, a dežurao je pomoćnik ministra Rajko Strahinja.

Na pitanje po kojoj odluci njegov resor ne radi, Radunović je kazao da je odluka u skladu sa preporukom Ministarstva rada i socijalnog staranja da “najracionalnije budu iskorišćeni ti dani”, te da mnogi u ovim danima koriste odmore i slobodne dane.

Svi zaposleni Ministarstva vanjskih poslova su, prema riječima sekretara Mirsada Bibovića, juče i danas na poslu, osim onih koji su na godišnjim odmorima. Bibović nije precizirao koliko zaposlenih je na odmoru.

“Ministar je naravno na svom radnom mjestu”, rekao je Bibović.

Službenica Ministarstva odbrane, koja nije htjela da se predstavi, nije odgovorila koliko je zaposlenih juče bilo na poslu.

“Kao što možete da čujete, ja sam u kancelariji, a za ostale ne znam”, kratko je odgovorila.

Na ostale brojeve, postavljene na zvaničnom sajtu ministarstva, niko se nije javljao.

Portparol Vidak Latković je, međutim, kazao “Vijestima” da je to ministarstvo u "punom kapacitetu", te da su radni dani juče i danas.

"I ministar, naravno, radi danas", rekao je Latković.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, ostavljen je jedino broj arhive. Službenica koja se javila na taj broj Lidija Maraš, kazala je da su zaposleni na svojim radnim mjestima, a da će novi ministar Tarzan Milošević doći “danas ili sjutra”.

Šef kabineta ministra ekonomije Maša Vukotić juče nije bila na svom radnom mjestu, ali je pomoćnik ministra Dragica Sekulić objasnila da je to zbog toga što Vukotić“ nije na spisku za dežurstva”.

Međutim, ona nije umjela da objasni o kakvom je spisku riječ, već je novinara uputila na predstavnika za odnose sa javnošću Draženku Bećirović.

“U svim sektorima su određena dežurstva u dvije smjene i takva je praksa odranije. Većina državnih institucija je spojila praznike, pa je i u Ministarstvu ekonomije službenicima koji su imali ranije ugovorene anražmane dozvoljeno da budu odsutni dva dana, što će im biti odbijeno od godišnjih odmora”, rekla je Bećirović.

“Vijestima” je rečeno da je ministar finansija Milorad Katnić juče bio na svom radnom mjestu, kao i većina zaposlenih u tom ministarstvu.

“Jedino je zaposlenima koji su odranije imali neiskorišćene slobodne dane dozvoljeno da ih sada iskoriste. Svi ostali su na svojim radnim mjestima, dok su sektori za Budžet i Trezor kompletni”, saopšteno je iz tog ministarstva.

Sekretar Ministarstva saobraćaja i pomorstva Zoran Radonjić kazao je da zaposleni u tom ministarstvu rade “po dežurstvima” te da je to stvar interne organizacije. Ni on nije mogao precizirati ko je donio takvu odluku.

“Ima šest ili sedam ljudi koji su sa strane, neki od njih žive i u Srbiji, pa im je dozvoljeno da spoje dva praznika. U svim sektorima su raspoređeni dežurni jer je saobraćaj takav sistem koji uvjek mora da funkcioniše bez obzira na praznike”, kazao je Radonjić.

On je rekao da će ministar Andrija Lompar “biti odsutan jedan od dva radna dana”.

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić juče je bio u radnoj posjeti u Baru.

Na telefone u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije juče se niko nije javljao.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave, tokom novogodišnjih i božićnih praznika ima organizovana dežurstva.

Kako je kazao sekretar Dragan Pejanović, svi sektori su pokriveni i uvedena su dežurstva. Na pitanje po kojem osnovu se dežura, Pejanović je kazao da je, s obzirom na smanjen obim posla, dio zaposlenih uzeo slobodne dane od godišnjeg odmora. On je kazao i da ministar Ivan Brajović radi, ali da ne zna da li je danas na poslu.

“Ministarstvo pravde 4. i 5. januara radi u punom kapacitetu. Ministar je danas i sjutra na radnom mjestu, u svom kabinetu”, kazao je šef kabineta Nikola Šaranović.

Sudije došle na posao, ako su htjele

Da li u tužilaštvu rade u punom kapacitetu juče nije bilo moguće saznati, jer na zvanične brojeve telefona Osnovnog, Višeg i Vrhovnog državnog tužilaštva niko nije odgovarao na pozive.

U crnogorskim sudovima organizacija rada je bila regulisana internim dogovorom.

Kako je kazala sekretar podgoričkog Osnovnog suda Slavica Stijović, od oko 225 zaposlenih, njih 42 su na spisku za neradne dane, kako bi spojili praznike. Na spisku nijesu sudije, koji su došle na posao, ukoliko su htjele.

“Sva mjesta su pokrivena i sud funkcioniše kao i bilo kojeg drugog radnog dana. Radi dežurni istražni sudija, krivično vijeće, pisarnice, kao i zaposleni na ovjerama, ekspediciji i pošti. Nijesu svi na poslu, ali Osnovni sud ne može imati neradni dan i sva radna mjesta su pokrivena”, kazala je Stijović. Ona je kazala da nema zakazanih suđenja prije 10. januara, ali da to nije zbog praznika, već da sudije do tada moraju završiti svoje redovne godišnje izvještaje.

U bjelopoljskom Višem sudu, koji broji preko 60 zaposlenih, kako je kazala portparolka Biljana Čović , rade dežurne sudije i pisarnica, kao i one sudije koji nijesu završili sve poslove a vezani su rokovima, ostali su mogli spojiti slobodne dane “s obzirom na uspješan rad tokom prošle godine”.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, kojoj su ovo takođe radni dani, nije se javljala na pozive, kao ni njeni saradnici u kabinetu.

I opštine odmaraju

Sve do desetog januara, nakon više godina, odlukom glavnog administratora Željka Vukovića, neradno će biti i za zaposlene u službama i organima Glavnog grada.

U dopisu koji je Vuković proslijedio svim rukovodiocima gradskih službi i organa navodi se da su “za vrijeme novogodišnjih praznika, organi lokalne uprave i službe dužni da na odgovarajući način obezbijede vršenje poslova koji su po svojoj prirodi od vitalnog značaja za građane, odnosno glavni grad (Komunalna policija, Inspekcija i slično. )...”

“Četvrtog i petog januara, organi lokalne uprave i službe dužni su da, kroz organizovanje dežurstava obezbijede vršenje svojih funkcija, kao i za vrijeme božićnih praznika”, piše u dopisu.

Međutim, u istom se ne navodi na osnovu kojeg člana zakona su radni dani proglašeni neradnim. “Vijesttima” je nezvanično saopšteno da su zaposleni obaviješteni da će slobodne dane za četvrti i peti januar morati da nadokanade umanjenim odmorom ili radnim subotama.

Barska administracija i ove godine uživa u povezivanju Nove godine i pravoslavnog Božića. Ove sedmice radi samo Građanski biro u prizemlju zgrade Opštine, dok su svi sekretarijati na prvom i drugom spratu na odmoru do desetog januara. Po kom je osnovu komandovano “voljno” juče se nije moglo saznati, jer se na pozive „Vijesti“ u Opštini niko nije odazivao. U nezvaničnim kontaktima sa dostupnim službenicima koji odmaraju, „Vijestima“ je rečeno da su pred Novu godinu usmeno obaviješteni o spajanju praznika .

Opštine Nikšić, Plužine i Šavnik su takođe odlučile da spoje državni i vjerski praznik, pa će građani morati da pričekaju ponedjeljak da bi obavili poslove u administracijama.

Poreski obveznici častili službenike?

Pomoćnica u Ministarstvu rada Anka Stojković je rekla da ukoliko zaposleni na radni dan izostaju sa posla, za to neće biti ni plaćeni. Ona je naglasila da to Ministarstvo nije dalo obavještenje da su četvrti i peti januar neradni dani. Prema podacima iz odgovora na Upitnik Evropske unije, Odjeljenje za obračun zarada Ministarstva finansija obračunalo je u septembru 2009. godine zaradu za 6.299 službenika državne uprave i pravosuđa. Bruto zarada za septembar mjesec bila je 4. 251. 151, 15 eura a neto 3. 049. 995.77 eura. U Upitniku je posebno navedeno Ministarstvo unutrašnjih poslova sa 628 zaposlenih, kojima su obračunate bruto zarade 461. 675. 33 eura, odnosno neto 283. 204. 90. Prema posljednjim informacijama MONTSTAT-a o zaradama, iz novembra 2010. godine, prosječna bruto plata u Crnoj Gori je iznosila 678 eura. Kada se ona podijeli sa 22 radna dana, dobija se 30.81, odnosno vrijednost dnevnice. Ovo znači da će crnogorski poreski obveznici, službenicima državne uprave, koji juče i danas ne rade, platiti u prosjeku po 61.62 eura.

Ko slavi, šta slavi i zašto slavi?

Ko ne slavi treba da radi Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Badnji dan i Božić, 6, 7. i 8. januara, navodi se u saopštenju Ministarstva rada. Na pitanje novinara zbog čega tokom pravoslavnih vjerskih praznika na posao ne idu ni pripadnici drugih vjeroispovijesti, Stojković je odgovorila da je decidna norma koja propisuje svetkovanje vjerskih praznika i da takvu informaciju ne posjeduje. Prema Zakonu, kako kaže ona, svi oni koji ne praznuju trebalo bi da budu na poslu. Ministar Radunović je kazao da će u “ministarstvu dežurstva postojati i u toku božićnih praznika, kada će dežurati službenici koji nijesu pravoslavne vjeroispovijesti”. U Ministarstvu pravde je tokom božićnih praznika određeno ukupno 12 dežurstava u jedinicama. “ Prvih deset dana 2011. godine nijesu spojeni kao neradni. Zaposleni u Ministarstvu koji nijesu pravoslavne vjeroispovijesti, nijesu oslobođeni radnih obaveza tokom božićnih praznika”, kazao je šef kabineta ministra pravde Nikola Šaranović.

Bonus video: