Saradnja članica Američko-jadranske povelje preduslov za napredak regiona

"Tokom dvije radne sesije učesnici su razmatrali aktuelne bezbjednosne i političke izazove u regionu, a poseban fokus je dat značaju NATO politike otvorenih vrata, čija promocija je jedan od prioriteta crnogorskog predsjedavanja"
0 komentar(a)
Ministarstvo vanjskih poslova A5, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ministarstvo vanjskih poslova A5, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 27.03.2018. 13:05h

Jačanje saradnje i međusobnog povjerenja članica i posmatrača Američko-jadranske povelje A5 je preduslov za ukupan napredak regiona, ocijenjeno je danas u Podgorici na sastanku političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane i članica te Povelje.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da je sastankom Crna Gora zvanično počela predsjedavanje tom regionalnom inicijativom, prvi put u statusu države članice NATO-a.

Sastanku su prisustvovali predstavnici zemalja članica A5 inicijative Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Sjedinjenih američkih država (SAD), kao i zemalje posmatrači, Kosovo, Slovenija i Srbija.

"Tokom dvije radne sesije učesnici su razmatrali aktuelne bezbjednosne i političke izazove u regionu, a poseban fokus je dat značaju NATO politike otvorenih vrata, čija promocija je jedan od prioriteta crnogorskog predsjedavanja", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će ta tema biti jedno od važnijih pitanja koje će saveznici razmatrati na julskom Samitu NATO-a u Briselu i pozdravljena pozitivna kretanja u regionu na tom planu.

Generalni direktor za NATO i politiku bezbjednosti Ministarstva vanjskih poslova, Vladimir Vučinić i generalni direktor za politiku odbrane Ministarstva odbrane, Ivica Ivanović saglasili su se da Povelja ima veliki značaj u jačanju političkog dijaloga i praktične saradnje zemalja regiona.

Povelja je, kako su ocijenili, podržala integracione procese, što je do sada rezultiralo članstvom u NATO tri članice A5.

"Tokom predsjedavanja A5 inicijativom, Crna Gora će biti posvećena i podizanju nivoa interoperabilnosti, sa posebnim fokusom na zajedničko učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, čime zemlje ovog regiona dokazuju spremnost za aktivan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su se učesnici saglasili da je potrebno nastaviti jačanje saradnje i međusobnog povjerenja članica i posmatrača A5, što je preduslov za ukupan napredak regiona.

"Ohrabreni su svi vidovi saradnje u okviru postojećih mehanizama NATO-a u kojima članice A5 i posmatrači učestvuju", dodaje se u saopštenju.

Upućena je, kako se navodi, jasna podrška aspirantima za članstvo u NATO i iskazana spremnost Crne Gore da doprinese promociji interesa svih zemalja regiona u jačanju odnosa sa NATO, u skladu sa njihovim nacionalnim ambicijama.

"Naznačena je važnost dalje podrške SAD-a, Evropske unije i NATO reformskim procesima u regionu", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je usvojen Akcioni plan predsjedavanja Crne Gore Poveljom za ovu godinu kojim je predviđeno održavanje 15 aktivnosti na radnom i visokom nivou čiji je cilj unapređenje političke i odbrambeno-vojne saradnje država članica Povelje.

Bonus video: