Brajović: Švajcarska je spremna da intenzivira saradnju sa Crnom Gorom

"Danas smo razgovarali o odnosima između naše dvije zemlje, koje imaju puno toga zajedničkog. Riječ je o dvije male, stabilne zemlje sa jakim identitetima. Razgovarali smo o jačanju saradnje, jer postoji želja za jačanjem odnosa u brojnim oblastima, kako na diplomatskom planu, tako i sa novim investicijama Švajcarske u Crnoj Gori", izjavio je De Buman
59 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Brajović, dominik de Bauman, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, dominik de Bauman, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 27.03.2018. 14:54h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izjavio je danas nakon sastanka sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Švajcarske Dominikom de Bumanom, da je razgovor bio veoma otvoren i konkretan, te da su u razmotrena mnoga pitanja iz nadležnosti parlamenata, kao i mogućnosti intenzivnije saradnje u oblasti ekonomije, sa akcentom na razvoj turizma i poljoprivrede posebno na sjeveru Crne Gore, saopšteno je iz Brajovićevog kabineta.

"Švajcarska je za svaku zemlju na svijetu pa i Crnu Goru poželjan partner. Preko Oraskoma, ova zemlja je veoma prisutna u Crnoj Gori, a raduje interesovanje za nove invseticije. Veoma brzo i lako smo se dogovorili da intenziviramo saradnju naših parlamenata kao prethodnicu još bolje i intenzivnije saradnje naših država", rekao je Brajović.

"Danas smo razgovarali o odnosima između naše dvije zemlje, koje imaju puno toga zajedničkog. Riječ je o dvije male, stabilne zemlje sa jakim identitetima. Razgovarali smo o jačanju saradnje, jer postoji želja za jačanjem odnosa u brojnim oblastima, kako na diplomatskom planu, tako i sa novim investicijama Švajcarske u Crnoj Gori", izjavio je De Buman.

Na sastanku sa direktorom Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF - Dikaf) Tomasom Guerberom, predsjednik Brajović je istakao značaj saradnje sa ekspertskim organizacijama kao što je Dikaf i zahvalio na podršci u brojnim obukama i stručnoj pomoći u zakonodavstvu, prevashodno kroz saradnju sa skupštinskim Odborom za bezbijednost i odbranu.

"Razgovarali smo o trenutnim izazovima vaše zemlje, posebno u oblasti rada i kontrolne uloge Skupštine. Dikaf je zadivljen rezultatima koje je Crna Gora postigla posljednjih godina. Razgovarali smo ne samo o mogućnostima nastavka i jačanja saradnje u multilateralnom kontekstu, već i bilateralno. Smatram da Dikaf, kao i Crna Gora, može još mnogo postići nastavkom puta koji smo do sada zajedno prešli", kazao je Guerber.

Bonus video: