Vujanović predložio Markovića za predsjednika ustavnog suda, Radovića za sudiju

Neven Gošović naglasio da je prijedlog Vujanovića trebao da se zasniva na ostvarenim rezultatima
166 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Skupština je završila raspravu o prijedlogu da se Milan Marković ponovo izabere za predsjednika Ustavnog suda, a Miraš Radovića za sudiju tog suda, a rezultati glasanja biće objavljeni nakon izbora nove Vlade.Markovića i Radovića je za te funkcije predložio crnogorski predsjednik Filip Vujanović.Marković je i u prethodnom periodu bio predsjednik Ustavnog suda. Njemu je istekao trogodišnji mandat pošto je na tu funkciju izabran 18. decembra 2007. godine. Radović je u Vladi Mila Đukanovića obavljao dužnost ministra pravde. Crnogorski Ustavni sud ima sedam sudija, koje se biraju na devet godina. Predsjednik Ustavnog suda se bira na tri godine iz redova sudija.

SNP: Od sedam članova Ustavnog suda više od pola biće politički orjentisano

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Neven Gošović ocijenio je da bi predlog Vujanovića trebalo da se zasniva na ostvarenim rezultatima Markovića u prethodnom mandatu, podsjećajući na inicijative te stranke za ocjenu ustavnosti različitih Vladinih odluka na koje tri godine nijesu dobili odgovor.„Ako predsjednik Ustavnog suda nema profesionalne hrabrosti da donosi odluke koje nijesu u skladu sa interesima odlazećeg premijera kako možemo govoriti o nezavisnosti tog suda“, kazao je on. Predrag Bulatović iz SNP-a je naveo da će od sedam članova Ustavnog suda najmanje četvoro biti partijski orjentisano.„Radović je član DPS. Ne može biti predložen, osim ako nije Vama lično predao ostavku na članstvo u partiji“, kazao je on.Očigledno je, smatra Bulatović, da počinju političke borbe unutar vladajućih struktura u koje je uključena i država.

Vujanovićev prijedlog "igranje" sa institucijom Ustavnog suda

U takvim zemljama, dodao je on, predsjednik Ustavnog suda je među prvih pet ljudi u zemlji.Labudović smatra da 98 odsto građana, ako bi se među njima sprovela anketa, ne bi znalo ko je predsjednik Ustavnog suda. „Zar to nije dovoljna činjenica da razmislite o vašem izboru“, upitao je Labudović Vujanovića.On je upitao šta je Marković pokazao u prethodnom mandatu sem da je „vjeran partijski činovnik, koji iz sjenkle štiti ustavnost i zakonotist iz ugla Demokratske partije socijalista“. Labudović je naveo da u NOVA-oj imaju isti ili „crnji“ stav o predlogu Vujanovića da Radović bude izabran za sudiju Ustvanog suda. „Ako je pravda ono što je demonstrirao do sada, onda vas molimo da je iselite iz Crne Gore“, rekao je on.Labudović je optužio Radovića da se za vrijeme ministrovanja trudio „samo o pravilnom rasporedu“ svoje porodice u institucijama Crne Gore.

Vladajuća koalicija oduševljena prijedlozima

Poslanik Socijaldemokratske partije Ervin Spahić je kazao da su reference Radovića i Markovića impresivne i da bi ih trebalo podržati.I poslanik DPS-a Predrag Sekulić smatra da su stručni potencijali Markovića i Radovića „bez sumnje“.Vujanović je, odgovarajući na ocjene opozicije, kazao da bi predsjednika i sudije Ustavnog suda, kao i članove Sudskog savjeta, trebalo da se biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu i da bi to trebalo regulisati izmijenama zakonodavstva.On je ubijeđen i da je iz Crne Gore saopštena „jasna poruka o organizovanom državnom odnosu“ protiv organizovanog kriminala i korupcije. Vujanović smatra da je Radović imao „sjajnu“ karijeru sudije, kao i da je sudio u veoma teškim predmetima.„Ako biste mi rekli da li se za njega može vezati neka druga riječi osim časnosti, rekao bih može – stručnost, i to u istoj ravni“, rekao je on.Vujanović je ocijenio i da bi za Ustavni sud bilo dobro da ima sudiju kakav je Radović, dodajući da ministar u ostavci nije nikada bio aktivista nijedne partije, niti član Predsjedništva DPS-a.

Bonus video: