Partija ne smije da ima veze sa sudskim procesom

Pred sudom su svi jednaki, rekao je Vujanović i zatražio dostojanstven tretman uhapšenih Budvana
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Nijedan sudski predmet ne treba da bude pod političkom ili partijskom opservacijom, a u krivičnom postupku mora se poštovati pretpostavka nevinosti, ocijenio je danas predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

On je rekao da treba pustiti pravosudne organe da rade svoj posao. "Ne treba komentarisati krivične postupke, jer je to jako loše. Istovremeno, treba omogućiti dostojanstven tretman optuženih, jer je jedna od osnovnih načela vladavine prava poštovanje prezumpcije nevinosti”, kazao je Vujanović Radiju Crne Gore.Upitan kako gleda na hapšenja visokih funkcionera lokalne vlasti u Budvi, povodom slučaja Zavala, crnogorski predsjednik je rekao da se treba uzdržati od komentara koji stvaraju lošu i negativna atmosferu.

Pred zakonom svi isti

“Pustimo tužilašto i sudstvo da rade svoj posao i uzdržimo se od komentara. Nikada nijesam komentarisao niti jednu odluku tužilaštva ili sudstva, odnosno nešto što će bilo kome otežati položaj u krivičnom postupku”, kazao je Vujanović.On smatra da osobama, koje su u krivičnom postupku, treba omogućiti da saopšte činjenice i iznesu dokaze, odnosno da imaju dostojanstven tretman.“Da oslobodimo te postupke onoga što su nepotrebni komentari, koji stvaraju lošu atmosferu i politizuju čitav ambijent. Nijedan sudski predmet ne treba da bude pod političkom ili partijskom opservacijom”, naveo je Vujanović.Prema njegovim riječima, pred krivičnim zakonom svi ljudi su isti, odnosno nema manje ili više uglednih osoba.“Ako se utvrdi da je neko uradio određeno krivično djelo, onda to što je funkcioner treba tretira kao otežavajuća okolnost. Ali, nijesam za to da se otvara neprimjeren ambijent, jer svi imaju pravo na dostojanstven tretman u krivičnom postupku”, kazao je Vujanović.On je kazao da se u crnogorskom društvu često politizira krivični postupak, odnosno zanemaruje prezumpcija nevinosti.“Politizira se odnos prema tužiocu i sudu, a to sve stvara ambijent koji nije povoljan i koji se mora mijenjati”, rekao je predsjednik Crne Gore.

Nema vanrednih izbora

Vujanović smatra da novoj Vladi Crne Gore i premijeru Igoru Lukšiću svi treba da daju korektnu šansu da pokažu šta znaju.On je ocijenio da zahtjevi pojedinih opozicionih partija za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora nijesu bili osnovani.“Nema ustavnog upotišta, ni političkog osnova za raspisivanje vanrednih izbora”, kazao je Vujanović.Prema njegovim riječima, Vlada ima stabilnu većinu u parlamentu, a dobijen je i status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što ukazuje na političku stabilnost.“Sada treba da budemo usmjereni ka ostvarenju sedam uslova Evropske komisije. Nema potrebe da gubimo vremena na nešto što je politički nepotrebno, već svi da se posvetimo integracionim ciljevima”, naveo je Vujanović.

Nema uslova za ambasadora Kosova

Kako je Vujanović objasnio, uslov za razmjenu ambasadora je i da Skupština Kosova "nadje prostor" za autentično predstavljanje Crnogoraca u kosovskom parlamentu.Prema ocjeni Vujanovića, nedavni parlamentarni izbori na Kosovu još su ga više uvjerili u ispravnost njegovog stava.On je rekao da je bivši predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu pokazao veliko razumijevanje za potrebu rešavanja statusa Crnogoraca na Kosovu.Na pitanje šta misli o optužbama na račun bivšeg premijera Kosova Hašima Tačija da je umiješan u trgovinu ljudskim organima, Vujanović je odgovorio da "sve što je ozbiljno, treba ispitati".Vujanović je kazao da i u ovom slučaju važi pretpostavka nevinosti sve dok se ne dokaže krivica.Predjsednik je, u tom smislu, pozdravio stav predsjednika Srbije Borisa Tadića da vodi dijalog sa Kosovom i pored optužbi na račun Tačija, a pravosudni postupak s tim u vezi neka ide svojim tokom.

(MINA)

Bonus video: