Tači i Rama podržali albansku listu

Na svečanosti povodom Dana dijaspore u Tirani, kojoj su prisustvovali i predstavnici albanskih partija iz Crne Gore, Rama je kazao da Albanci treba da sarađuju
1884 pregleda 1 komentar(a)
Rama, Foto: Beta-AP
Rama, Foto: Beta-AP

Premijer Albanije i predsjednik Kosova, Edi Rama i Hašim Tači, pozvali su Albance da na izborima u Tuzima podrže Albanski forum.

Na svečanosti povodom Dana dijaspore u Tirani, kojoj su prisustvovali i predstavnici albanskih partija iz Crne Gore, Rama je kazao da Albanci treba da sarađuju.

"Tamo gdje se Albanci udruže, bude im bolje i pobjeđuju. Istorija je to dokazala i neću pominjati Đerđ Fištu, Faik Konicu, Fan Noljia ni ostale istorijske ličnosti. I sadašnje vrijeme je pokazalo da su Albanci sebi najveći neprijatelji, ali kada se udružimo ne može nam niko ništa. Zato Albancima u Tuzima poručujem da se udruže i unaprijede opštinu. Nemojte da dozvolite da opet izgubite zbog međusobnog neprijateljstva", kazao je Rama na svečanosti u Tirani.

Tači je pozvao građane Malesije da sarađuju i glasaju za "svoje ljude koji vole to mjesto i žele napredak Albanaca".

Koaliciju Albanske alternative (AA), Demokratskog saveza i Demokratske unije Albanaca (DUA) javno su podržali i potpredsjednik Vlade Kosova Enver Hodžaj i lider opozicionog pokreta "Samoopredjeljenje" Albin Kurti.

"Albanske partije prvi put na izbore izlaze zajedno i tako artikulišu zajedničke nacionalne interese. Glasači iz Malesije treba da pokažu volju i glasaju albanske stranke. Protiv crnogorske hegemonije i režima koji je Albance hapsio, asimiliovao i oduzeo pravo na nacionalne simbole. Opštinom Tuzi treba da upravljaju Albanci, kako i dolikuje", navodi Kurti u pismu podrške albanskoj listi.

Izbori u Tuzima održavaju se u nedjelju, a osim Albanskog foruma, na njima učestvuje i Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Bošnjačka stranka (BS), Demokratska Crna Gora i Socijalistička narodna partija (SNP).

Bonus video: