Raimondi zadovoljan napretkom u pravosuđu

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori
637 pregleda 1 komentar(a)
Raimondi i Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Raimondi i Đukanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 01.03.2019. 19:08h

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Gvido Raimondi saopštio je da je impresioniran napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa, ocjenjujući da broj podnesenih predstavki tom sudu nije razlog za zabrinutost, jer većina njih bude odbačena.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas na Cetinju Raimondija, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

“Raimondi je impresioniran napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa i kazao da je zadovoljan povodom dosadašnje participacije Crne Gore u radu Savjeta Evrope, i naglasio odličnu saradnju sa Evropskim sudom za ljudska prava”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, on je istakao ulogu crnogorskih sudova i sudija koji prate praksu evropskih kolega i aktivno doprinose njenom daljem širenju i implementaciji najsavremenijih standarda evropskih pravnih tekovina.

“Sagovornici su se saglasili da, iako je Crna Gora u vrhu liste po broju podnesenih predstavki Evropskom sudu za ljudska prava, ukupna količina predstavki nije razlog da bi izazivala bilo kakvu zabrinutost, jer najveći broj njih bude odbačen”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, mjerljiv pokazatelj može samo biti broj presuda, kojim je utvrđeno kršenje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih Sloboda.

Na sastanku je konstatovana efikasnost u izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Đukanović je čestitao sagovorniku dva značajna jubileja koja se obilježavaju ove godine, 60 godina od osnivanja Evropskog suda za ljudska prava i 70. godišnjicu osnivanja Savjeta Evrope.

On je istakao da su upravo iskustva proistekla iz saradnje sa tim institucijama, doprinijela dinamičnijem i osjetnom usvajanju savremenih demokratskih vrijednosti koje baštini razvijena Evropa.

Đukanović je dodao da crnogorsko angažovanje na tom polju išlo u korak sa ostvarenjem članstva u NATO-u, kao i u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji (EU).

Bonus video: