Tuzi u nedjelju biraju prvu vlast

Izborna tišina počela je sinoć u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, u 20 sati
988 pregleda 0 komentar(a)
Građani biraju između pet izbornih lista i jedne koalicije (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Građani biraju između pet izbornih lista i jedne koalicije (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Građani najmlađe crnogorske opštine, Tuzi, u nedjelju će na prvim lokalnim izborima od dobijanja statusa opštine birati lokalnu vlast, a pravo glasa 11.904 birača.

Izborna tišina počela je sinoć u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, u 20 sati. Na izborima u novoformiranoj opštini učestvuje pet lista i jedna koalicija.

Prva na glasačkom listiću je Demokratska partija socijalista (DPS), čiji je nosilac liste Mirza Pepić, druga Socijalistička narodna partija (SNP) čiju listu predvodi Kolja Ljuljđuraj, zatim Demokrate na čelu sa Štjefanom Camajem. Slijede Socijaldemokrate (SD) čiju listu predvodi Samir Adžović, dok je peta na listiću je koalicija Albanski forum, koju čine Albanska alternativa (AA), Demokratski savez (DS) i Demokratska unija Albanaca (DUA) koju predvodi Nik Đeljošaj. Posljednja na lsitiću biće Bošnjačka stranka (BS) čiju listu predvodi Haris Ramović.

Građani Tuzi moći će da glasaju na 30 biračkih mjesta. Birališta će biti otvorena u sedam, a zatvorena u 20 sati.

Iz Agencije za elektronske medije (AEM) podsjetili su sve elektronske medije koji emituju program u Crnoj Gori na odredbe Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za odbornike u Skupštini opštine Tuzi.

U periodu predizborne tišine nije dozvoljeno emitovanje medijskog predstavljanja podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista, političkog oglašavanja, objavljivanja procjena rezultata glasanja, slogana ili simbola kandidata.

„Nije dozvoljeno emitovanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora“, kaže se u saopštenju.

AEM je apelovala na sve elektronske medije i elektronske publikacije da poštuju predizbornu tišinu kako bi dali puni doprinos uspješnom sprovođenju izbornog procesa.

Bonus video: