"DA ZAVRŠI ZAPOČETI POSAO"

Performans Foruma mladih SDP: Gumica za Mustafića

Dino Kolić, student i član glavnog odbora Foruma mladih SDP je kazao da je sa evidencije nezaposlenih eliminisano preko 20.000 mladih koji imaju status studenta, koliko ih je prema zvaničnoj statistici upisano u toku 2018/2019.godine
4290 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa današnjeg performansa, Foto: SDP
Detalj sa današnjeg performansa, Foto: SDP

Forum mladih Socijaldemokratske partije (SDP) održao je danas performans ispred kabineta direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Sulja Mustafića, saopšteno je iz SDP.

"Na samom početku, podsjetio bih javnost, posebno studente da shodno članu 3 Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, nezaposlenim licem ne smatra se redovan učenik, student, zaposleni kojem miruju prava iz radnog odnosa, penzioner i poljoprivrednik upisan u registar poljoprivrednika kod nadležnog organa", istakao je tom prilkom Dino Kolić, student i član glavnog odbora Foruma mladih SDP.

On je dodao da je na ovaj način je sa evidencije nezaposlenih eliminisano preko 20.000 mladih koji imaju status studenta, koliko ih je prema zvaničnoj statistici upisano u toku 2018/2019.godine.

"Glavni izvršilac ovog posla je direktor ZZZCG. Pošto smo čuli da ima velikih problema, odnosno da je potrošio nekoliko hiljada gumica neumorno brišući studente sa evidencije nezaposlenih, odlučili smo da mu svečano uručimo gumicu sa kojom će do kraja završiti započeti posao i koja mu se neće istrošiti", naglasio je Kolić.

Performans mladih SDPPerformans mladih SDP

On je kazao da je na zvaničnoj internet prezentaciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore stoji informacija da je broj nezaposlenih u Crnoj Gori 38.535 odnosno 16,61%.

"Ukoliko dodamo na ovu cifru 20.000 studenata koji shodno zakonu ne spadaju u kategoriju nezaposlenih, dolazimo do znatno većeg broja nezaposlenih odnosno 58.535 ili 25,23%. Zaista je poražavajući podatak da se trenutno na evidenciji ZZZCG nalazi 361 magistar i 14 doktora nauka, koji ne mogu pronaći posao u svojoj struci. Mišljenja sam da bi Vlada koja je u prethodnoj godini ostvarila ekonomski rast od 4% morala povećati minimalnu zaradu koja je najniža u regionu, ukinuti krizni porez i okrenuti se rješavanju ključnih problema sa kojima se susrijeću građani i nikako se ne bi smjela služiti fingiranjem broja nezaposlenih", rekao je Kolić

Preporučujemo za Vas