Dijaspora i mlaka kampanja porazili DPS

Funkcioneri DPS-a u neformalnim razgovorima tvrde da je na loš rezultat uticala odluka da nosilac liste bude mlađi kadar nepoznat biračkom tijelu, ali i jak pritisak dijaspore zbog čega je značajan broj tradicionalnih birača DPS-a u nedjelju glasao za Albanski forum
16299 pregleda 59 komentar(a)
Slavlje nakon izbora, Foto: Zoran Đurić
Slavlje nakon izbora, Foto: Zoran Đurić

Otvorena podrška dijaspore Albanskom forumu, mlaka kampanja i okretanje tradicionalnih glasača nacionalnoj koaliciji glavni su razlozi poraza Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima u Tuzima. Prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije (OIK) Albanski forum je osvojio 16 od 32 odbornička mjesta u lokalnom parlamentu, DPS 10, Bošnjačka stranka četiri a Socijaldemokrate (SD) i Demokratska Crna Gora po jedno. U odnosu na lokalne izbore 2017. godine, DPS je izgubio tri odbornička mjesta, dok albanske partije imaju pet odbornika više nego ranije. Bošnjačka stranka ima jednog odbornika više nego u ranijem sazivu lokalnog parlamenta, a Demokrate jednog manje.

Ističući da pad podrške dolazi u važnom momentu za DPS, novinar Mustafa Canka smatra da je tokom kampanje u Tuzima partija Mila Đukanovića bila usredsređenija na državni nivo.

“Ušuškana u ranije “zasluge“ za Malesiju i Albance, uvjerena u apsolutnu pobjedu, sa isturenim mlađim kadrovima na listi iza kojih su stajali isluženi partijski vojnici, u strahu da slučajno ne bude optužena za neku “kovertu“, Đukanovićeva stranka je u najmlađoj opštini vodila mlaku i bezbojnu kampanju”, kazao je Canka.

Za razliku od ranijih lokalnih izbora, državni zvaničnici tokom kampanje nijesu posjećivali opštinu Tuzi ni obećavali ulaganja, prepuštajući sve lokalnim funkcionerima.

Dok je premijer Duško Marković jednom posjetio Karabuško polje, ministri nijesu obilazili Tuzi, a predsjednik države Milo Đukanović pojavio se samo na završnoj konvenciji.

Funkcioneri DPS-a u neformalnim razgovorima tvrde da je na loš rezultat uticala odluka da nosilac liste bude mlađi kadar nepoznat biračkom tijelu, ali i jak pritisak dijaspore zbog čega je značajan broj tradicionalnih birača DPS-a u nedjelju glasao za Albanski forum.

To se posljednji put desilo na izborima 2006. godine, kada je dio birača DPS-a glasao za tek formiranu Albansku alternativu (AA).

Sa druge strane, koalicija Albanske alternative, Demokratskog saveza i Demokratske unije Albanaca (DUA) imala je podršku dijaspore, ali i državnih zvaničnika Albanije i Kosova.

Iako je njihov uticaj bio presudan za formiranje albanskog saveza, predstavnici dijaspore najzaslužniji su što je nekoliko stotina birača iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) došlo da glasa na prvim izborima u samostalnoj opštini.

Sjednica OIK-a

Prvi put nakon referenduma za nezavisnost, Albanci iz SAD su došli da glasaju a mnogi od njih su to najavljivali postavljajući foptografije avionskih karata na društvenim mrežama.

Dok su birači pozivani da omoguće Albancima da upravljaju opštinom u kojoj čine većinu, Albanskom forumu su otvorenu podršku dali kosovski predsjednik Hašim Tači, premijer Albanije Edi Rama, Ministarstvo vanjskih poslova Albanije, ali i lider kosovskog opozicionog Samoopredjeljenja Albin Kurti. Canka smatra da je uspjeh Albanskog foruma neočekivan.

“Albanska koalicija je u startu bila u prednosti, jer je već činom stvaranja političkog saveza pokušala i znatno uspjela da prevlada velike podjele po raznim osnovama u Malesiji.

Uz snažnu podršku dijaspore, ostvarili su rezultat kojim su, vjerujem, iznenadili i sami sebe.

Ali, već dan nakon izbora treba opravdati očekivanja građana tog područja koja će biti veoma velika”, tvrdi Canka.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević upozorava da su rezultati izbora u Tuzima pokazali da je DPS značajno oslabljen, ali i da manjine u toj partiji više ne vide dominantan politički izraz.

“Značajan dio svog imidža DPS je gradio na tome što je manjine plašio drugim političkim opcijama, sebe predstavljajući kao najsigurnijeg zastupnika i zaštitnika njihovih interesa.

Isto to je koristio i u daljoj komunikaciji prema inostranstvu, odnosno prema međunarodnoj zajednici, čime se pozicionirao bolje od opozicionih struktura”, kazala je Uljarevićeva za Radio Slobodna Evropa.

Ona je istakla da to neće imati samo lokalan značaj, već se može odraziti i na odnose na državnom nivou, gdje su predstavnici nacionalnih manjina, pa i Albanaca bili neizostavni dio centralne vlasti.

Izborno slavlje i u gimnaziji

Iako je nakon izborne noći centar Tuzi juče bio gotovo pust, izborno slavlje nastavilo se u holu gimnazije “25. maj”. Tokom velikog odmora grupa učenika okupila se u holu mašući albanskim zastavama i pjevajući nacionalne pjesme.

Učenici su skandirali “Dobro je biti Albanac”, a iznad ulaza na kratko u istakli albansku zastavu. Slavlje je prekinuto nakon što je nekoliko policajaca pozvalo učenike da se raziđu.

Zbog Ujkića cijelu noć čuvali izborni materijal

Iako je predsjednik OIK Štjefan Ujkić potpisao zapisnik sa jučerašnje sjednice OIK, predstavnici DPS-a, Bošnjačke stranke i SD odbili su to da urade navodeći da je na pojedinim biračkim mjestima bilo neregularnosti.

Štjefan Ujkić

Sjedinica OIK održana je juče ujutro, nakon što je Ujkić odbio da proglasi preleminarne rezultate nakon glasanja. Dok je on juče novinarima kazao da su se do kasno čekali zapisnici sa ruralnih područja, sagovornici “Vijesti” tvrde da su predstavnici opozicije cijelu noć dežurali u OIK i čuvali izborni materijal kako ne bi bilo naknadnih zloupotreba. Nakon njihovog insistiranja, Ujkić je pristao da zakaže sjednicu OIK juče ujutro.

Čestitali Tači i Haradinaj

Kosovski premijer i predsjednik juče su čestitali izborni rezultat Albanskom forumu, navodeći da se radi o istorijskoj pobjedi. Dok je Tači na svom Fejsbuk nalogu napisao da je pobjeda u Tuzima poruka svim Albancima “šta mogu da postignu kada se ujedine”, Ramuš Haradinaj je napisao da su Albanci u Tuzima primjer sunarodnicima.

“Šta se može kad se ujedinite”: Tači

“Odličan primjer da Albancima zajedništvo donosi i uspjeh. Čestitam Albancima u Tuzima na istorijskoj pobjedi”, napisao je Haradinaj.

Potpredsjednik kosovske vlade Enver Hodžaj kazao je da su Albanci u Tuzima ostvarili istorijsku pobjedu, dok je albanski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gent Cakaj kazao da Tuzi treba da budu primjer za sve Albance.

Bonus video: