Ponovo prebrojani glasovi u Tuzima: Demokrate zadržale jedan mandat, Albanski forum 16, DPS 10...

DPS je u Tuzima, u odnosu na prethodne lokalne izbore, održane 2017. godine izgubio četiri mandata
7540 pregleda 8 komentar(a)
Sa prebrojavanja glasova u nedjelju, Foto: Luka Zeković
Sa prebrojavanja glasova u nedjelju, Foto: Luka Zeković

Demokratska Crna Gora zadržala je jedan mandat nakon ponovnog brojanja glasova u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) Tuzi.

Albanski forum koji čine Albanska Alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca (DS) i Demokratska unija Albanaca (DUA) ima 16 mandata, Demokratska partija socijalista (DPS) 10, Bošnjačka stranka četiri, a Socijaldemkrate i Demokrate po jedan.

Lokalni izbori u Tuzima održani su u nedjelju.

I prema preliminarnim rezultatima, Albanski forum, na izborima održanim u nedjelju osvojio je 16 mandata, šest više od DPS-a. Bošnjačka stranka (BS) osvojila je četiri mandata, Socijaldemokrate i Demokrate po jedan.

Nosilac liste Albanskog foruma Nik Đeljošaj je u nedjelju nakon proglašenja rezultata kazao da bi koalicija koju predvodi mogla da pregovara i formira vlast sa Demokratama a bez DPS-a.

“Imamo apsolutnu vlast sa Demokratskom Crnom Gorom, mi 16 mandata, Demokrate jedan mandat. DPS ide u opoziciju”, poručio je Đeljošaj.

Nosilac liste Demokrata Štjefan Camaj poručio je da su u toj stranci za formiranje koalicije sa svim strankama koje žele vlast bez DPS-a, dok su iz te partije, ali i iz SD-a nezvanično poručivali da očekuju formiranje široke koalicije na vlasti.

Predsjednik odbora DPS-a u Tuzima, Halil Duković poručio je da će u narednom periodu razgovarati sa drugim strankama i vidjeti šta će biti.

DPS je u Tuzima, u odnosu na prethodne lokalne izbore, održane 2017. godine izgubio četiri mandata.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) saopštila je juče da je jedna koalicija u predizbornoj kampanji u Tuzima prekršila odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja tako što je prešla dozvoljeni limit za trošak u kampanji i umjesto 6.000 eura potrošila 11.500 eura.

Zbog čega će, kazali su iz ASK-a, protiv tog subjekta biti pokrenut odgovarajući postupak.

Na izborima u Tuzima učestvovala je jedna koalicija, Albanski forum, dok su ostale partije izašle samostalno.

Iz ASK-a je saopšteno da im u toku izborne kampanje nije predat nijedan prigovor o sumnji na eventualna kršenja zakona, ili zloupotrebe resursa u izbornoj kampanji.

Bonus video: