Đukanović: Crna Gora potvrđuje da je odgovorna članica NATO

"Čini nam se da to radimo dosta dobro, i o tome svjedoči i danas pouzdanija evropska perspektiva zemalja regiona“, rekao je Đukanović
514 pregleda 2 komentar(a)
Đukanović i Stoltenberg, Foto: Saša Matić
Đukanović i Stoltenberg, Foto: Saša Matić

Crna Gora potvrđuje da je odgovorna članica NATO-a, i nastavlja da igra važnu ulogu širenja kulture evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović nakon sastanka sa generalnim sekretarom Alijanse, Jensom Stoltenbergom.

Đukanović i Stoltenberg sastali su se u Briselu, gdje će crnogorskom predsjedniku biti uručena Evropska nagrada Kralj David, najveće priznanje koje Jevrejska evropska asocijacija dodjeljuje istaknutim ličnostima.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka dvojice zvaničnika, Đukanović je rekao da Crna Gora snažno vjeruje u ono što je tekovina Evroatlantskog saveza u periodu poslije drugog svjetskog rata, i trudi se da kao najmlađa članica doprinosi u mogućoj mjeri dogradnji tih vrijednosti.

„To smo radili prije svega očuivanjem vlastite stabilnosti, istovremeno promocijom evroatlantskog sistema vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana.

"Čini nam se da to radimo dosta dobro, i o tome svjedoči i danas pouzdanija evropska perspektiva zemalja regiona“, rekao je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora, kao članica Alijanse, odgovorno preuzima i realizuje preuzete obaveze i poštuje dinamički plan preuzimanja ravnomjernijeg tereta odgovornosti u finansiranju NATO-a.

„Taj nacionalni plan je ovdje dostavljen, i vjerujem da ćemo u cjelosti poštovati njegove odredbe i da ćemo, zajhvaljujući dinamičnom rastu BDP-a, biti u mogućnosti da i prije predviđenih rokova preuzmemo punu odgovornost koja se podrazumijeva za svaku zemlju članicu“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora veoma odgovorno ispunjava i sve obaveze u međunarodnim misijama.

„Broj naših predstavnika u NATO misijama se širi, tako da smo prethodne godine preuzeli i nove odgovornosti i na Kosovu, i u Letoniji“, podsjetio je Đukanović.

On je dodao da je parlamentu na usvajanje proslijeđen predlog odluke oko učešća crnogorskih vojnika u NATO misiji u Iraku.

„Zahvaljujući svemu tome, mogu da kažem da Crna Gora potvrđuje da je odgovorna članica NATO saveza, i nastavlja da igra svoju važnu ulogu širenja kulture evroatlantskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana“, istakao je Đukanović.

On je zahvalio NATO-u na istrajnosti da pomogne u rješavanju problema između Makedonije i Grćke.

Time je, kako je kazao, otvorena perspektiva NATO članstva za Makedoniju.

„Želeći da pokažemo da efikasno radimo u realizaciji politike otvorenih vrata, mi smo među prvim članicama NATO-a koje su ratifikovale pristupni protokol za Makedoniju. Radujemo se da u bliskoj perspektivi Crna Gora više neće biti najmlađa članica Alijanse“, rekao je Đukanović.

On je istakao da treba raditi i na rješavanju preostalih problema u regionu.

„Čini nam se da iskustvo u rješavanju problema Makedonije i Grčke može biti veoma blagotvorno u rješavanju drugog sličnog problema, između Beograda i Prištine“, kazao je Đukanović.

On je pozvao NATO da nastavi sa angažmanom u regionu, i da, u saradnji sa EU, nastavi da doprinosi onome što će se pokazati kao jedina pouzdana formula stabilnosti Zapadnog Balkana.

„Svjesni smo i da postoje treće zainteresovane strane za Zapadni Balkan. Na neki način to smatramo legitimnim interesovanjem, ne uvijek i legitimnim mjerama kojima se ono potkrepljuje u našem regionu. Konačno, imamo ta iskustva iz 2016. godine“, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, Crna Gora je pokazala sposobnost da vrlo istrajno i hrabro brani svoje pravo da suvereno bira svoj put u budućnost i da brani svoj izbor – da postane dio savremene evropske i evroatlantske civilizacije.

Stoltenberg je kazao da je Crna Gora izuzetno vrijedna saveznica, sa mjestom za stolom i ravnopravnim glasom u donošenju odluka.

On je rekao da Crna Gora značajno doprinosi evroatlantskoj sigurnosti upućivanjen vojnika u misiju u Avganistanu i finansijskom podrškom avganistanskim snagama bezbjednosti.

“Takođe doprinosite mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu i izgradnji stabilnost na Zapadnom Balkanu”, dodao je Stoltenberg.

On je pozdravio činjenicu da Crna Gora povećava ulaganja za obranu, s jasnim planom da do 2024. uloži dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u obranu.

“Kao što NATO može računati na Crnu Goru, tako i Crna Gora može računati na NATO”, rekao je generalni sekretar Alijanse.

On je naveo da je Alijansa prošlog mjeseca napravila važan korak, pozdravila novu članicu Saveza, Sjevernu Makedoniju.

Kako je naveo Stoltenberg, svih 29 članica potpisalo je Protokol o pristupanju i proces ratifikacije se nastavlja u savezničkim glavnim gradovima.

“Kada se završi taj protokol, podržavćemo Sjevernu Makedoniju kao narednu članicu NATO-a” Generalni sekretar Alijanse zahvalio se Crnoj Gori na promovisanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i što pokazuje da su vrata NATO-a otvorena.

Stoltenberg je kazao da je sa Đukanovićem razgovarao o stalnoj adaptacije NATO-a.

“Nastavićemo da jačamo spremnost i unaprijedimo naše snage za borbu protiv terorizma obukom lokalnih snaga. Takođe smo razgovarali o Rusiji. Složili smo se da je naša politika dvostrukog kolosjeka odvraćanja i obrane u kombinaciji s dijalogom prava”, rekao je Stoltenberg..

Bonus video: