Stoltenberg pozdravio odluku o upućivanju crnogorskih vojnika u Irak

Stoltenberg je kazao da pozdravlja činjenicu da zvanična Podgorica povećava troškove odbrane s jasnim planom da do 2024. oni dostignu dva procentra BDP
1928 pregleda 7 komentar(a)
Jens Stoltenberg i Milo Đukanović, Foto: Nato.int
Jens Stoltenberg i Milo Đukanović, Foto: Nato.int
Ažurirano: 06.03.2019. 13:22h

Generalni sekretar Jens Stoltenberg pozdravio je danas odluku Crne Gore da učestvuje u trening misiji NATO u Iraku ali istakao i doprinos predsjednika Mila Đukanovića proširenju Alijanse.

“Predsjedniče, vi ste snažan pobornik politike otvorenih vrata NATO. Svih 29 saveznica potpisalo je Protokol o pristupanju i ratifikacija toga procesa nastavlja se u glavnim gradovima saveznica. Kada sve saveznice budu ratifikovale Protokol, pozdravićemo Republiku Sjevernu Makedoniju kao 30 članicu NATO,” kazao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Đukanovićem u sjedištu NATO u Briselu.

Govoreći o doprinosu Crne Gore, Stoltenberg je pohvalio doprinos evroatlantskoj bezbjednosti.

“Pružate trupe za našu trening misiju u Avganistanu i finansijsku podršku avganistanskim snagama bezbjednosti. Takođe doprinosite misiji održavanja mira na Kosovu, povećavajući stabilnost na zapadnom Balkanu”, kazao je Stoltenberg, dodavši i da pozdravlja nedavnu odluluku Savjeta za bezbjednost I odbranu da predloži slanje do dva pripadnika Vojske Crne Gore u misiju u Iraku.

Moguće učešće VCG u ovoj misiji najavio je predsjednik Đukanović na julskom Samitu NATO u Briselu

Stoltenberg je takođe kazao da pozdravlja činjenicu da zvanična Podgorica povećava troškove odbrane s jasnim planom da do 2024. oni dostignu dva procentra BDP.

“Isto koliko NATO može računati na Crnu Goru, Crna Gora može računati na NATO,” poručio je generalni sekretar, ističući među primjerima air policing misiju i fond kojim pomažu uništavanje 400 tona suvišne municije.

Među temama razgovora bili su nastavak jačanja spremnosti NATO snaga ali i Rusija.

Sagovornici su se složili da je odgovarajuća politika kombinovanja dijalogas jedne i odvraćanja i odbrane s druge strane.

Stoltenberg je na kraju kazao da Đukanovića očekuje da vidi na sastanku šefova vlada i država zemalja članica u Londonu u decembru.

Đukanović je na konferenciji kazao da Crna Gora ulaže napore da doprinoso kao najmlađa članica što više može.

Takođe je ponovio da sama bira svoj put.

"Želim da potvrdim da smo jako spremni, a vjerujem i da smo pokazali sposobnost, bez obzira na veličinu, da vrlo istrajno i vrlo hrabro branimo svoje pravo da suvereno biramo svoj put u budućnost i da, jednako tako, odlučno i hrabro branimo svoj izbor, a to je Crnu Goru u punoj mjeri učinimo sastavnim dijelom evropske i evroatlantske civilizacijei da do kraja implementiramo evropski sistem vrijednosti," kazao je on u Briselu.

Dodao je da se to ne odnosi samu na Crnu Goru već i na sve zemlje regiona.

Bonus video: