Pljevlja: Za partije više od 200 hiljada eura

Najviše novca pripada DPS-u koji ima najviše odbornika u pljevaljskom parlamentu
444 pregleda 0 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Za finansiranje političkih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu, naknade odbornicima i zakup prostorija Opština Pljevlja ove godine izdvojiće oko 200.000 eura.

Najviše novca poreskih obveznika, više od 122.000 eura, biće izdojeno za rad političkih partija koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu.

Prema odluci o finansiranju, sve političke partije koje imaju odbornike u pljevaljskom parlamentu dobijaju mjesečno fiksni dio u iznosu od 255,5 eura, plus varijabilni dio koji zavisi od broja odborničkih mjesta koje je partija osvojila na majskim izborima prethodne godine. Najviše novca u ovoj godini, 53,5 hiljada eura, pripašće DPS-u, koji je na majskim izborima prošle godine osvojila 18 mandata, što je većina od 35 koliko odbornika ima pljevaljski parlament. Posije DPS-a najviše novca dobiće Demokratska Crna Gora koja ima sedam odbornika - 1.635 eura mjesečno, odnosno 19.620 godišnje.

Nova Srpska demokratija, SNP, Pokret za Pljevlja i DNP mjesečno će dobijati po 467 ili godišnje 5.604 eura. Najmanje novca dobiće Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka - po 233 eura mjesečno.

Za nadoknade odbornicima, Opština će izdvojiti 67.500 eura, plus preko pet hiljada eura za rad članova Savjeta.

Opština odbornicima isplaćuje mjesečnu naknadu od 150, a predsjedniku kluba odbornika 175 eura.

Naknadu u iznosu od 16,5 eura po sjednici dobijaju i članovi skupštinskih odbora i savjeta koji nisu zaposleni u državnim ili organima lokalne samouprave.

Bonus video: