Đukanović i Stoltenberg: Crna Gora vrlo zainteresovana za pozitivan epilog oko Kosova

"Kao odgovoran susjed, vrlo zainteresovan za pozitivno rješenje tog problema, radimo s namjerom da pomognemo da dođemo do pozitivnog epiloga u tom dijalogu"
1505 pregleda 5 komentar(a)
Đukanović i Stoltenberg, Foto: Www.nato.int
Đukanović i Stoltenberg, Foto: Www.nato.int

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas u Briselu da je Crna Gora veoma zainteresovana za pozitivnan epilog u dijalogu Beograda i Prištine i ocijenio da iskustvo Makedonije i Grčke može biti veoma blagotvorno za rješenje tog problema.

"Kao odgovoran susjed, vrlo zainteresovan za pozitivno rješenje tog problema, radimo s namjerom da pomognemo da dođemo do pozitivnog epiloga u tom dijalogu. Vjerujem da je to moguće i pozivam NATO da nastavi sa svojim angažmanom u našem regionu i da u saradnji sa EU nastavi da daje doprinos onome što će se pokazati kao jedina pouzdana formula stabilnosti za Zapadni Balkan", rekao je Đukanović u zajedničkom obraćanju novinarima sa generalnim skeretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Đukanović je dodao da Crna Gora vjeruje da se "između članstva svake od zemalja regiona u EU i članstva svake, ili gotovo svake, u NATO savezu, i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana može povući znak jednakosti".

On je rekao da Crna Gora snažno vjeruje u ono što je tekovina evroatlantskog saveza u periodu poslije Drugog svjetskog rata i da se trudi da kao najmlađa zemlja članica doprinosi dogradnji tih vrijednosti.

"To smo radili prije svega očuvanjem i unaprjeđnjem vlastite stabilnosti istovremenom promocijom evroatlantskog sistema vrijednosti u jednom regionu kakav je Zapadni Balkan, sa reputacijom nestabilnog evropskog regiona. Činimo se da to radimo dosta dobro i o tome danas svjedoči pouzdanija stabilnost i pouzdanija evropska perspektiva svih zemalja", naveo je.

Đukanović je naveo i da je Crna Gora svjesna da "postoje i treće zainteresovane strane za Zapadni Balkan" ali i da je spremna "da "vrlo istrajno i vrlo hrabro brani svoje pravo da "suvereno bira svoj put u budućnost i da jednako tako odlučno i hrabro brani svoj izbor a to je u punoj meri bude sastavni dio savremene evropske i evroatlantske civilizacije i da do kraja implementira evropski sistem vrijednosti".

"Ne samo u našoj zemlji, već da budemo podsticaj i drugim društvim Zapadnog Balkana jer jedino na taj način vidimo pouzdanu sigurnost i unaprjeđeni kvalitet života za sve ljude u našem regionu ", rekao je Đukanović.

Stoltenberg je rekao su se Đukanović i on kada je riječ o Rusiji, saglasili da je politika dvostrukog kolosjeka - odvraćanja i odbrane u kombinaciji sa dijalogom - prava politika.

U zajedničkom obraćanju novinarima generalni sekretar NATO je ocijenio da Crna Gora daje doprinos evroatlanskoj bezbjednosti i da kao što NATO računa na Crnu Goru i Crna Gora može da računa na NATO.

On je podsjetio da Crna Gora doprinosi mirovnoj misiji na Kosovu i izgradnji stabilnosti Zapadnog Balkana i pozdravio odluku Crne Gore da doprinese NATO misiji u Iraku. Dodao je da NATO fondacija u Crnoj Gori pomaže u uništenju 400 tona viška municije i da NATO avionima iz Italije i Grčke garantuje bezbjednost crnogorskog neba.

Stoltenberg je posebno zahvalio Crnoj Gori na promovisanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i demonstriranju politike "otvorenih vrata".

Bonus video: