Knežević pisao Hantu: Đukanovići žele da uzmu moj uspješni biznis

“Ne želim da odlazak Mila Đukanovića sa političke scene donese nestabilnost, oslabi Vladu ili promijeni crnogorsku vanjsku politiku i ubijeđen sam da su političari u DPS-u potpuno sposobni da vode državu naprijed”, navodi Knežević u pismu
25498 pregleda 78 komentar(a)
Knežević, Foto: Luka Zeković
Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.03.2019. 07:22h

Predsjednik Atlas grupe za kojim je raspisana Interpolova potjernica, Duško Knežević uputio je pismo šefu britanske dilomatije Džeremiju Hantu u kojem je naveo da je od 2018. godine u sukobu sa porodicom predsjednik Crne Gore Mila Đukanovića, posebno sa njegovim bratom Acom Đukanovićem i sestrom Anom Đukanović i da je po srijedi to što, kako je naveo, oni žele da uzmu njegov uspješni biznis i zamijene ga svojim poslovima. Knežević u pismu Hantu navodi i da mu nije želja da optužbama koje iznosi ugrozi političke snage koje dijele njegov stav o članstvu Crne Gore u NATO.

“Ne želim da odlazak Mila Đukanovića sa političke scene donese nestabilnost, oslabi Vladu ili promijeni crnogorsku vanjsku politiku i ubijeđen sam da su političari u DPS-u potpuno sposobni da vode državu naprijed”, navodi Knežević u pismu.

On u pismu tvrdi da je imao “posebno aktivne uloge promjenama u Srbiji 2000. godine i postizanju članstva Crne Gore u NATO-u”.

“Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je neprekidno na vlasti od 1992. i njegov uticaj na institucije seže toliko kao da je u pitanju njegova dinastija. Tokom 2018. našao sam se u rastućem sukobu sa predjsednikom Đukanovićem i njegovom porodicom, posebnom bratom Aleksandrom i sestrom Anom. U središtu konflikta je ambicija porodice Đukanović da preuzme moje uspješne poslove i zamijeni ih svojima. Sukob je kulminirao 2018, zloupotrebom državnih institucija kako bi maltretirali moje zaposlene, uveli privremenu uravu u moje banke i doveli ih do bankrota, podigli lažne kriminalne optužbe protiv mene i mojih zaposlenih”, navodi Knežević i dodaje da su ove radnje uticale na preko 70.000 intenracionalnih klijenata, uključujući i građane Velike Britanije.

Knežević, koji se nalazi u Londonu i za kojim je raspisana potjernica, kaže da je zbog takvog maltretranja preselio porodicu u Britaniju. On, između ostalog, tvrdi da je “kampanja maltretiranja njega i njegovih kompanija politički motivisana” i da je dokaz za to nedavna istraga televizije A1 čiji je on vlasnik.

Knežević navodi da razumije da birtanska vlada ima srdačne odnose sa državom Crnom Gorom i da britanska vlada želi da ima povjerenje u crnogorske institucije.

“Tokom godina vlasti predsjednika Đukanovića, Crna Gora je pod sumnjom da je mjesto korupcije i zloupotrebe moći. Moja iskustva iz posljednjih godina razjasnia su mi da Crna Gora ne može nastaviti da bude feud jedne porodice ako želi da dostigne moje, i ciljeve crnogorskog narda, da se pridruži evroatlantskoj zajednici”, navodi on.

Knežević dodaje da su radnje preduzete protiv njegovog biznisa i njega, simptomi dubokih problema u Crnoj Gori.

Knežević u pismu navodi i da političko vođstvo i politička kultura moraju biti osvježeni novim akterima koji će nedvosmisleno biti posvećeni vrijednostima zapadne zajednice država.

“Ovo znači da će otkrića o nepočinstvima porodice Đukanovića i DPS-a koja iznosim u medijima biti nastavljena. Kao neko ko je poitički insajder cijelog života, posjedujem neograničene koiličine informacija o kriminalnim aktivnostima porodice Đukanović i njihovih saradnika i planiram da ih objavim na način da pitanja o kompetenosti porodice Đukanović da upravlja Crnom Gorom ostanu otvorena”, tvrdi predsjednik Atlas grupe.

Ukoliko Evropska sužba za spoljnje poslove, dodaje on, ima sumnje da li je Đukanovićeva porodica u prošlosti pribjegavala kriminalnim aktivnostima kako bi postigla poslovne i političke ciljeve, one će uskoro biti otklonjene argumentima koje, kako kaže, posjeduju njegovi advokati.

“Svjestan sam da ova otkrića stavljaju mene i moje saradnike pod određeni rizik od fizičkih napada i o tome sam obavijestio vlasti Velike Britanije”, piše Knežević.

Knežević je naveo da je Hantu uputio pismo kako bi ga upoznao sa pozadinom posljednjih događaja u Crnoj Gori, odnosno demonstracijama protiv Đukanovića.

Bonus video: