Albanski forum računa na sve osim DPS-a

Albanski forum počinje razgovore u Tuzima nakon konačnih rezultata
11256 pregleda 34 komentar(a)
Pregovori nakon zvaničnih rezultata: Đeljošaj, Foto: Filip Roganović
Pregovori nakon zvaničnih rezultata: Đeljošaj, Foto: Filip Roganović

Čelnici Albanskog foruma će početi pregovore o formiranju većine u Tuzima tek nakon što budu proglašeni konačni rezultati nedjeljnih izbora, saznaju “Vijesti”. Opštinska izborna komisija (OIK) Tuzi je nakon novog brojanja glasova potvrdila da je koalicija Albanske alternative, Demokratskog saveza i Demokratske unije Albanaca osvojila 16 mandata, Demokratska partija socijalista (DPS) 10, Bošnjačka stranka četiri a Socijaldemokrate i Demokratska Crna Gora po jedan mandat. Nosilac liste Albanskog foruma Nik Đeljošaj kazao je da ta koalicija ima stabilnu većinu sa manjim strankama.

“Da li će to biti Socijaldemokrate, Demokrate ili Bošnjačka stranka, ne zavisi samo od nas. Mi smo i u prethodnom mandatu bili jedina opština u kojoj na vlasti nijesu bile sve partije koje su vlast na državnom nivou. Nijesmo pravili buku, nego dostojanstveno prihvatili status opozicije i dali veliki doprinos kada je bilo potrebno da se podrži sve što je bilo u interesu građana”, kazao je Đeljošaj i upozorio da ne smije biti promjene volje birača.

“Pozivam sve izborne liste da se povuku u pokušajima promjene volje birača raznim postizbornim manipulacijama. Svi zapisnici su potpisani od svih, nakon prebrojavanja su ponovo potpisani i za nas je ovo kraj, sve je čisto i jasno. Svim izabranim odbornicima čestitam uz nadu da ćemo zajedno raditi na dobrobit svih građana Malesije”.

Za formiranje vladajuće većine u Tuzima Albanskom forumu je dovoljna podrška jednog odbornika, dok DPS sa tradicionalnim partnerima u lokalnom parlamentu ima 15 od 32 mjesta. Dok je tokom izbornog slavlja u nedjelju Đeljošaj kazao da Albanski forum sa Demokratama ima vlast i da “DPS ide u opoziciju”, Halil Duković iz DPS-a kazao je tada da se nada da bi ih Albanski forum mogao uključiti i u narednu vlast.

Nosilac liste Demokrata Štjefan Camaj kazao je da je Demokratska Crna Gora spremna da o formiranju vlasti u Tuzima razgovara sa svima koji žele koaliciju bez DPS-a. Na pitanje šta će biti zahtjev Demokrata i na čemu će insistirati tokom pregovora, Camaj je agenciji MINA kazao da neće biti nekih imperativnih zahtjeva.

“Da se rješavaju problemi u Malesiji, da se ostvari ono što smo i programski zacrtali pred izbore. Svakako, spremni smo na razgovor sa svima koji žele koaliciju bez DPS-a”, kazao je Camaj.

Bonus video: