Pavlopulos: Grčka je spremna da pomogne Crnoj Gori da implementira pravne tekovine EU

"Mi, naravno, podržavamo postepeno pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, i uvijek smo vam na raspolaganju da joj pomognemo da implementira evropske pravne tekovine u svoj sistem", rekao je Pavlopoulos
1011 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Pavlopulosa i Đukanovića, Foto: Predsjednik.me
Sa sastanka Pavlopulosa i Đukanovića, Foto: Predsjednik.me

Grčka je spremna da pomogne Crnoj Gori da implementira pravne tekovine Evropske unije (EU) u svoj sistem, poručio je grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos.

On je, nakon razgovora sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, kazao da odnosi dvije države idu duboko u prošlost.

"Od 2017. godine opet smo partneri u NATO-u, ali je naša vojna odbrambena saradnja počela 2007. godine", dodao je Pavlopoulos.

On je istakao i da Grčka daje značajan brojn stipendija pitomcima koji se školuju na grčkim vojnim akademijama.

"Mi, naravno, podržavamo postepeno pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, i uvijek smo vam na raspolaganju da joj pomognemo da implementira evropske pravne tekovine u svoj sistem", rekao je Pavlopoulos.

Grčka će, kako je naveo, uvijek pomagati Crnu Goru pružajući joj stručnu i tehničku pomoć u organizaciji javne uprave.

"I posebno u implementaciji onoga što pretpostavlja vladavinu prava", dodao je Pavlopoulos.

On je istakao da je Grčka za napredak svih zemalja Zapadnog Balkana ka EU.

"Evropa ima potrebu za stvaranjem jednog krila Jugoistočne Evrope, jer bez tog krila ona ne može biti dovoljno jaka. Zbog toga želimo da i ostale zemlje regiona napreduju tako kako napreduje Crna Gora", kazao je Pavlopoulos.

On je istakao da sve države koje žele da postanu članice EU moraju da poštuju u potpunosti evropske pravne tekovine i međunarodno pravo.

"Zbog toga narodi koji žele da uđu u EU moraju prvenstveno da riješe sve razmirice i nesuglasice koje imaju sa svojim susjedima. Evropa ne smije da bude prostor za te razmirice", poručio je Pavlopoulos.

On je čestitao Crnoj Gori na dosadašnjem napretku na evropskim putu, i pozvao Đukanovića da u najskorije vrijeme posjeti Atinu.

Đukanović je zahvalio Grčkoj na podršci koju u kontinuitetu pruža evropskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana.

On je ocijenio da je od Samita EU 2003. godine region značajno napredovao, i da imponuje to što podrška ne stiže samo od Grčke, nego i od ostalih članica EU.

"U razgovoru smo dobili otvorene i prijateljske savjete kako postaviti strategije dalje i pune evropske integracije u vremenu koje nije redovno, jer se posljedice kriza na evropskom prostoru i te kako osjećaju“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je podrška Grčke dragocjena za ostvarivanje evropskih ciljeva Crne Gore. Đukanović je rekao da su danas potpisani ugovori u oblasti kulture i unutrašnjih poslova, a da je na sastanku razgovarano i o ekonomskoj, kao i o saradnji u oblasti pravosuđa.

"Našim gostima sam saopštio da Crna Gora jeste najdinamičnija ekonomija regiona, i najvažnije je da to želimo da ostanemo", dodao je Đukanović.

Bonus video: