Opozicija tvrdi da Odbor ne može nastaviti rad: Bez izbornih reformi dok traje bojkot

Član Odbora iz SDP-a Raško Konjević smatra da to skupštinsko tijelo ne može ignorisati aferu “Koverta”, ističući da je ona urušila povjerenje u izborni proces
1820 pregleda 0 komentar(a)
Opozicija traži tehničku vladu: Bulatović i Konjević, Foto: Savo Prelević
Opozicija traži tehničku vladu: Bulatović i Konjević, Foto: Savo Prelević

Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva treba da prestane da radi jer ne može obezbijediti uslove za fer izbore, smatraju u opoziciji. Iz Demokratskog fronta (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) ocijenili su da bez formiranja tehničke vlade ne mogu biti obezbijeđeni uslovi za fer izbore.

Član Odbora iz SDP-a Raško Konjević smatra da to skupštinsko tijelo ne može ignorisati aferu “Koverta”, ističući da je ona urušila povjerenje u izborni proces.

“Jasan je stav opozicije nakon afere ‘Koverta’. Da bismo mogli stvarati uslove za fer i demokratske izbore nakon afere potrebno je prvo dogovoriti firmiranje tehničke vlade, pa tek nakon toga usaglasiti izborno i drugo zakonodavstvo. Afera ‘Koverta’ urušila je povjerenje u izborni sistem i nije logično da sada nastavimo sa radom kao da se ništa nije desilo”, kazao je Konjević.

Iako predstavnici opozicije ne učestvuju u radu Odbora od decembra, iz Demokratske partije socijalista (DPS) je nedavno poručeno da to skupštinsko radno tijelo funkcioniše kroz podgrupe. Sekretarijat, koji je formiran u okviru Odbora, nedavno je poslanicima proslijedio analizu izbornog zakonodavstva sa preporukama članova tog radnog tijela. Nakon izbijanja afere “Koverta” predstavnici opozicije napustili su to radno tijelo, uslovljavajući povratak formiranjem tehničke vlade. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Duško Marković odbacili su taj zahtjev, navodeći da opoziciji neće ustupati svoja mjesta u Vladi. Đukanović je tada ocijenio i da se radi o “političkom reketu”. Član Odbora iz Demokratskog fronta Predrag Bulatović istakao je da naredne izbore nije moguće organizovati bez fer i demokratskih uslova. On je upozorio da je rad podgrupa jednostran akt i pogrešna stvar.

“Odlukom Skupštine striktno je određen način odlučivanja u Odboru za pripremu izmjena izborne i druge regulative. To je konsesus i to na sjednicama Odbora. Radne podgrupe su određene konsesuzom i čine pomoćni oblik za pripremu rasprave i odlučivanje na sjednicama Odbora. Dakle, ako Odbor ne funkcioniše ne mogu podgrupe da zamijene rad Odbora. Ako se to dešava, onda je to simuliranje rada sa ciljem da se glumi redovnost”, kazao je Bulatović.

Nakon što je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav pozvao da se preporuke OEBS-a unesu u izborne zakone, skupštinska Radna grupa je na tome radila 2017. bez učešća opozicije. Iako su poslanici vladajuće većine za nepuna dva mjeseca uvrstili pojedine preporuke u izborne zakone, one nijesu osvojene jer u parlamntu nije bilo potrebne dvotrećinske podrške. Iako je Orav tada rekao da bez reformi postoji mogućnost da dođe do osporavanja rezultata narednih izbora, kasnije su održani predsjednički i lokalni izbori u 12 opština. Bulatović tvrdi da Odbor ne može funkcionisati bez opozicije.

“Posebno nije moguće bez Demokratskog fronta, koji ima 18 poslanika, što je potencijalna varijanta za alternativno odlučivanje dato odlukom o formiranju Odbora. Front ne učestvuje u radu Odbora, pa rad podgrupa bez nas ne proizvodi obaveze. Nije dobro što DPS namjerno žmuri nad realnošću da Odbor zbog njih ne funkcioniše”, kazao je Bulatović.

Gvozdenović ćuti o podgrupama

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović “Vijestima” nije odgovorio da li podgrupe zasjedaju i pored bojkota opozicije, niti je pojasnio u kojoj fazi je njihov rad. Gvozdenović nije odgovorio ni da li se plaši da bi zbog toga eventualne izmjene zakona mogle ostati samo na papiru, jer ne mogu biti usvojene bez glasova opozicije. Pozivajući opoziciju da se vrati u parlament, poslanik DPS-a Andrija Nikolić je nedavno izjavio da rad Odbora nije prekidan i pored bojkota opozicije.

“On se uredno odvija u podgrupama, i svi poslanici DPS-a i koalicionih partnera učestvuju u tom radu, Sekretarijat parlamenta nam pomaže u tim poslovima, a učestvuju i odgovorni ljudi iz nevladinog sektora koji su prihvatili obaveze tragom sugestija naših evropskih partnera“, pojasnio je tada Nikolić.

Bonus video: