Osuđeni nakon afere "Snimak" se vraćaju na velika vrata

Opozicija bojkotovala sjednicu, troje DPS aktivista kandidati za odbore direktora javnih preduzeća u Pljevljima
24097 pregleda 22 komentar(a)
Sokić, Šulović i Mazalica
Sokić, Šulović i Mazalica

Troje aktivista Demokratske partije socijalista u Pljevljima, koji su pravosnažno osuđeni nakon afere “Snimak”, biće birani u odbore opštinskih javnih preduzeća. Takav predlog je procesuiran iz Opštine, na čijem je čelu Mirko Đačić (DPS) koji je i zvanični predlagač.

Odbor za izbor i imenovanje SO Pljevlja podržao je juče predlog Đačića da se za članove odbora direktora opštinskih javnih preduzeća i ustanova izaberu Abdulah Šulović, Dragoljub Mazalica i Vanja Sokić.

Oni su osuđeni za zloupotrebu službenog položaja u pomaganju prilikom raspodjele jednokratne novčane pomoći uoči parlamentarnih izbora 2012.

Sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će se odlučivati je zakazana za 22. mart, potvrđeno je “Vijestima”.

Za izbor troje aktivista DPS-a u odbore direktora Vodovoda, Grijanja i Savjeta Zavičajnog muzeja glasale su njihove partijske kolege Dijana Gomilanović i Danijel Živković, zatim Kenan Strujić (BS) i Mersudin Halilović (SD). Prije izjašnjavanja dvoje članova odbora iz redova opozicije je napustilo sjednicu, dok je jedan bio odsutan.

Šulović, Mazalica i Sokić, kao i još sedam aktivista DPS-a pravosnažno su osuđeni na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine jer su u oktobru 2012, pomagali osuđenom direktoru Centra za socijalni rad Jusu Ajanoviću i službeniku Erminu Nuhanoviću. Sud je utvrdio da su njih dvojica protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja nanijeli štetu budžetu Crne Gore kršenjem Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, Pravilnika o bližim uslovima za ostvarivanje prava socijalne zaštite i Zakona o upravnom postupku.

Ovo suđenje poznato je kao afera “Snimak”, odnosno kupovina glasova uoči parlamentarnih izbora 2012. Postojale su sumnje i u druge izborne zloupotrebe, ali je politički epilog afere izostao uprkos tome što je i Evropska komisija to potencirala u izvještajima.

Odbornik Nove u SO Pljevlja Milan Lekić smatra da su predloženi članovi DPS-a nedostojni da obavljaju te funkcije jer su osuđeni za ta krivična djela.

„Čim su osuđeni da su zloupotrijebili službeni položaj oni su nedostojni da obavljaju finkcije, jer neko ko je jednom tako nešto uradio može da ponovi to krivično djelo“, rekao je Lekić za “Vijesti”.

Imenovanjem ljudi na funkciju DPS, smatra Lekić, pokazuje da ne odustaje od zloupotreba o „kojima ovih dana bruji cio svijet“.

Iz Demokratske Crne Gore “Vijestima” su kazali da nije ni čudo što se pljevaljska komunalna preduzeća nalaze pred finansijskim kolapsom kada se na ovako važna mjesta dovode kadrovi, koji su osuđeni za zloupotrebu službenog položaja.

„Predlozima vladajuće većine izvršena je potpuna politizacija organa upravljanja komunalnih preduzeća i javnih ustanova Opštine Pljevlja. Predlozi su utemeljeni prvenstveno na partijskoj pripadnosti i potrebi zbrinjavanja zaslužnih ili nezadovoljnih partijskih kadrova. U potpunosti su izostali bilo kakvi drugi kriterijumi izbora članova, pa će odbori direktora i savjeti ustanova biti pretvoreni u male partijske organe u kojima će izabrani predstavnici samo dizati ruke. Čak se i predloženi kadrovi mogu prepoznati tačno po procentu učešća u koaliciji, odnosno po rasporedu ko i koliko njih dolazi iz DPS-a, SD-a i BS-a. Takođe, imamo situaciju da je u Odbor direktora DOO”Vodovod” Pljevlja predložen jedan od najprepoznatljivijih lica iz afere “Snimak”, Abdulah Šulović, pravosnažno osuđen za krivično djelo. Zbog takve kadrovske politike nije ni čudo što se komunalna preduzeća u Pljevljima nalaze pred finansijskim kolapsom”, saopšteno je iz Demokratske CG.

Bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović (DPS) pod istragom je SDT zbog sumnje da je počinio krivično djelo pranje novca putem pomaganja. On se vidi na snimku kako uzima novac od vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića i stavlja u džep, uz komentare da će on biti korišćen za izbore 2016.

Čarapić ekspresno pomilovala Jelića i DPS

Na snimku sa sjednice Savjeta za sprovođenje izbornog programa DPS-a, 30. juna 2012. poslanik te partije i nekadašnji direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Zoran Jelić, sada član senata DRI, rekao je da pripremajući se za predstojeće izbore” u ZZZCG “pokrenuli smo nekoliko projekata” kroz koje će “zaposliti prije svega članove DPS-a”? “Mi smo do juče zaposlili već 460 ljudi, a do srijede će početi još 40, tako da će projekat time biti završen... Projekat je izuzetno funkcionalan. Kroz ove projekte zaposlićemo prije svega članove DPS-a. Imamo svakodnevne kontakte sa predsjednicima odbora DPS-a u svim opštinama, jer želimo da prije svega zaposlimo svoje ljude”, kazao je tada Jelić.

Tadašnja VDT Ranka Čarapić objavila je odmah zatim da su saslušali audio zapis i konstatovali da “nijedan učesnik sjednice svojom izjavom nije ostvario elemente bića nijednog krivičnog djela koje predviđa Krivični zakonik Crne Gore”.

Opozicija je insistirala na procesuiranju i krivičnoj odgovornosti aktera afere, ali do toga nikada nije došlo.

Bojović: Legitimišu zloupotrebe

Odbornik DNP Vladislav Bojović nazvao je skandaloznom odluku da se za članove odbora imenuju osuđivani partijski kadrovi.

“Oni trenutno pokušavaju da zataškaju aferu što prihvataju odgovornost i izriču se sankcije Migu Stijepović, dok se druga afera ‘Snimak’ pokušava zatašakati na način što će akteri biti zaštićeni I unaprijeđeni. Na ovaj način oni legitimišu izborne zlupotrebe time što na finkcije dovode osuđene aktiviste DPS-a, kako bi i dalje bili na usluzi onima koji su opljačkali ovu sredini”, smatra Bojović.

Iako su pravosnažno osuđeni za teško krivično djelo Šulović, Mazalica i Sokić su ponovi birani za čanove Opštinskog odbora DPS-a u Pljevljima. Šulović je nakon presuđenja kratko bio i odbornik u prethodnom sazivu pljevaljskog parlamenta. Trenutno je šef filijale Prve banke u Pljevljima, dok je Mazalica službenik u opštinskom Sekretarijatu za privredu, a Sokić vaspitačica u privatnom vrtiću Eko bajka u Pljevljima.

Bonus video: