Sjednica SO Budva opet bez kvoruma, na pomolu novi izbori?

"Primjereno je da se u kratkom roku pozove Džaković da vrati mandat. Ukoliko neće da vrati manadat, da između sebe vidimo što nam je činjeti, jer ovo jednostavno na ovaj način ne funkcioniše”, kazao je Krapović
96 pregleda 37 komentar(a)
Stevan Džaković, Foto: Vuk Lajović
Stevan Džaković, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.03.2018. 09:16h

Sjednica SO Budva prekinuta je nakon što je nezavisni odbornik Stevan Džaković napustio zasijedanje.

Ovo je drugi put za proteklih deset dana da nema kvoruma za održavanje sjednice. Prvi put Džaković je izostao zbog porodičnih obaveza, a sada je svoje prisustvo uslovio ispunjavanjem zahtjeva.

On je prethodno za govornicom na laptopu pustio snimak lidera Pokreta za promjene, partije kojoj je nekad pripadao, Nebojše Medojevića na kojem on na partijskom sastanku priča kako partija treba da vrši pritisak na svoje kadrove koji su na rukovodećim mjestima.

Džaković je zatražio da poslanici Demokrata i Demokratskog fronta ispune obećanje koje su dali i potpišu izmjene Zakona o izbori poslanika i odbornika.

Džaković je još minulog ljeta blokirao parlament kada je tražio promjenu zakona po kojem bi izborne liste bile otvorene.

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović kazao je da je “jako neozbiljan pristup Džakovića".

"To je destruktivan pristup, koji nije dostojane nekog ozbiljnijeg komentara. To nije bilo kakva koncizna politika niti bilo šta drugo, da bi ja na ozbiljnom nivou mogao da komentarišem. Ova uprava shodno stanju mora da povuče određene poteze. Primjereno je da se u kratkom roku pozove Džaković da vrati mandat. Ukoliko neće da vrati manadat, da između sebe vidimo što nam je činjeti, jer ovo jednostavno na ovaj način ne funkcioniše”, kazao je Krapović nakon što je sjednica prekinuta.

Odgovrajući na zahtjeve Džakovića, prvi čovjek Budve je kazao da su Demokrate u svom program stavile otvorene liste i to je odobreno na kongresu.

"Bojkot crnogorskog parlamenta nećemo jednostavno prekinuti”, kazao je on.

Na pitanje da li su mogući vanredni izbori, Krapović je kazao da niko iz vladajuće koalicije ne bježi od izbora.

"Apsolutni smo spremni da u svakom trenutku poožimo račune pred građanima.To nije odluka koju mogu ja donijeti, ali otvaraju se raznorazne dileme nakon ovakvih nastupa”, naglaiso je Krapović.

Šef budvanskog parlamenta Đorđije Vujović je kazao da je lično razočaran zbog ovakvog stava Džakovića.

"Imao sam konstruktivnu saradnju sa Džakovićem u pripremi ove sjednice, on je imao i neke porodične probleme, ali razočaran sam jer određene stavove koje je sada iznio na sjednici, nije do sada iznosio”, kazao je Vujović i dodao da ne zna kada će sjednica biti nastvaljena.

Šef odborničkog kluba Demokrata i poslanik te partije Mijomir Pejović kazao je da očekuje da do naredne sjednice Skupštine opštine odbornik Džaković vrati mandat ili da pokrene procedure za skraćenje mandata odborničkom sazivu.

"Jer ovakvo stanje je zaista neodrživo I što se nas tiče, mi smo koliko sjutra spremni za izbore , ali čini mi se da opozicija nije. Nećemo dozvoliti nikome da građane i opštinu Budva drži kao taoca svojih neostvarenih želja i neostvarenih ambicija. Vidjeli ste koje su važne odluke bile na dnevnom redu i oni koji su pominjali pripremu turističlke sezone, izašli su iz sale ne želeći da svojim prisustvom se donese odluka o smanjenju cijena odvoza smeća, za građane i privredu. Samo izračunajte koliko je štetan ovaj postupak i koliku će štetu pretrpjeti privreda ovoga grada. Potpuno je jasno da je Budva u blokadi, mi to ne želimo jer smatramo da Budva proteklih godinu i po ide u dobrom pravcu i želimo da se tako nastavi i daćemo sve od sebe da tako bude i dalje”, zaključio je Pejović.

I dok Budva klizi ka novim izborima, sve više se pominje stav opozcione Crnogorske, da je moguće da se izvrši prekompozcija vlasti i obezbijedi nova većina. Aktulena vlast sa Džakovićem broji 17 odbornika, dok opozicija ima 16 odbornika, pa je Džaković tas na vagi koji može dati podršku i nekoj novoj većini.

Ivančević: Vlast nesposobna; Krapović: Dio si ekipe koja je Budvu dovela na ovaj nivo

I dok je šef parlamenta Vujović ubjeđivao Džakovića u polednjem redu skupštinske sale, da odustane od svoje namjere i napusti zasijedanje, proceduralno za govornicom je izašao odbornik opozicione Crnogorske Dragan Purko Ivančević optuživši aktulnu budvansku vlast da je nesposobna, da upravlja gradom, o čemu svjedoči i, kako je kazao, potpuno nepripremljena Budva za predstojeću sezonu.

"Umjesto da je zakazana posebna sjednica Skupštine opštine na kojoj bi se raspravljalo o problemima sa kojima se grad suočava, Ivančević je kazao da ništa nije urađeno i da turiste dočekuje neuređen grad. Potrebna je hitna sjednica, jer smo zabrinuti za odvijanje turističke sezone, a s obzirom na stanje u kojem se nalazi grad. Naši turistima sjede u hotelima, jer nemate stotinu metara u gradu, gdje bi mogli da se prošetaju i uživaju u čarima Mediterana, a da ne slome nogu, od ostataka privremenih lokacije, šuta i ispkopanih ulica …", poručio je Ivnačević.

Nakon završetka zasijednja na iznijete optužbe Ivančevića, regovao je Krapović koji je optužio Ivančevića da je on "dio ekipe koja je Budvu u proteklih 20 godina dovela na ovaj nivo na koji je sada".

"Usljed onoga što se dešavalo dugi niz godina u Budvi, a što sada dolazi na naplatu, možete dovesti najidelaniju upravu, najprofesionalniju i Alberta Ajnštajna na čelo Opštine, grad neće biti spreman ni destinacija, kako bi trebalo za sezonu. To je fakat i to je posljedica onoga što se radilo u ovoj opštini unazad 20 godina. Ivančević, možda ima najmanje pravo da o nečemu takvom priča, jer je dio ekipe koja je to zdušno podržavala, kroz sve te godine, kroz sedam osam, ne znam ni koliko partija, udruženja turističkih i naravno dio budvanske ekipe koja drma budvanskim i crnogorskim turizmom. Neka nova vremena dolaze, neki novi ljudi i stvari će se mijenjati i gospodin Ivančević neće biti dio tih promjena", kazao je Krapović

Vujović je optužio Ivančevića da je za skupštinskom govornicom iznio "gomilu gluposti koju nije vrijedno komentarisati".

"To što Ivančević priča o pripremi turističke sezone, najbolje se vidi kako je pripremljena u hotelu "Queen of Montenegro" kojim je do sada upravljao.

Bonus video: