POSP traži kontrolu, ali ne pominje aferu "Koverta"

POSP u predlogu deklaracije izražava se zabrinutost zbog nedostatka napretka u oblasti medijskih sloboda
1792 pregleda 1 komentar(a)
Bez dijaloga ugrožen put ka EU: Sa ranije sjednice POSP-a, Foto: Savo Prelević
Bez dijaloga ugrožen put ka EU: Sa ranije sjednice POSP-a, Foto: Savo Prelević

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (POSP) ne pominje aferu “Koverta” u predlogu deklaracije, ali poziva poslanike da nastave sa radom na izbornim reformama.

U predlogu deklaracije o kojoj će evropski i crnogorski parlamentarci raspravljati sjutra u Strazburu se, između ostalog, naglašava značaj potpune funkcionalnosti parlamenta za evropski put Crne Gore.

“Pozivamo sve političke snage da se angažuju u sadržajnom i inkluzivnom političkom dijalogu u Skupštini, kako bi obavljali svoje parlamentarne dužnosti prema glasačima i jačali zakonodavnu i nadzornu ulogu parlamenta. Nedostatak političkog dijaloga bi se mogao pokazati štetnim za dalji napredak države u procesu pristupanja EU”, navodi se u predlogu deklaracije.

Iako POSP traži poboljšavanje transparentnosti finansiranja političkih partija, u predlogu deklaracije se ne pominju nelegalne donacije koje je odbjegli biznismen Duško Knežević dao Demokratskoj partiji socijalista (DPS), a koje su pokrenukle aferu “Koverta”.

POSP je pozvao i na jačanje transparentnosti organa za sprovođenje izbora, kao i političke partije da učestvuju u procesu reforme izbornog zakonodavstva.

“Podsjećamo na važnu ulogu Skupštine u vezi sa unapređenjem povjerenja u izborni proces, tako što će u potpunosti ispoštovati preporuke OEBS/ODIHR-a i posmatračkih misija”, ističe se.

U predlogu deklaracije izražava se zabrinutost zbog nedostatka napretka u oblasti medijskih sloboda i osuđuje neprihvatljivi politički i urednički pritisak na novinare i medijske organizacije.

POSP osuđuje sve vrste napada na novinare i poziva nadležne da efikasno istraže i procesuiraju te slučajeve dajući im prioritet, posebno gdje postoji rizik od zastarijevanja.

Naglašava se i da javni servisi uvijek treba da ostanu nezavisni i zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska sa bilo koje strane.

U predlogu deklaracije se naglašava da reforma sistema vladavine prava mora da proizvede konkretnije rezultate na terenu. Insistira se na konkretnim rezultatima u slučajevima borbe protiv korupcije na svim nivoima, uključujući finansijske istrage, oduzimanje imovine i pravosnažne presude.

SDP: Istražite korupciju u vrhu vlasti

U amandmanima Socijaldemokratske partije (SDP) upozorava se da afera “Koverta“ i drugi objavljeni dokazi i indicije o korupciji u vrhu vlasti podrivaju temelje ustavnog poretka i proces evropskih integracija.

Oni pozivaju državne organe da bez selektivnosti istraže navode o korupciji u vrhu vlasti i nelegalnom finansiranju vladajuće partije. U amandmanima se konstatuje i da je nastalo potpuno nepovjerenje u izborni proces koje vodi do obavezivanja svih opozicionih poslanika da neće učestvovati ni na jednim narednim izborima bez formiranja tehničke vlade.

U amandmanima SDP-a se, između ostalog, potencira da je od formalnog napredovanja mnogo važnije sprovođenje reformi u praksi i suštinska a ne simulirana posvećenost procesu evropske integracije. Upozorava se i na kontinuirani pritisak na predstavnike nezavisnih organizacija građanskog društva.

Bonus video: