Formiranje vlasti u Tuzima: Albanski forum nije zvao DPS

“Pregovori još nijesu počeli i ne očekujemo da će se žuriti oko formiranja većine. Cilj nam je da uspostavimo stabilnu većinu i formiramo upravu koja će moći da ispuni predizborna obećanja konstituenata vlasti”, kazao je sagovornik “Vijesti”
11037 pregleda 3 komentar(a)
Sa slavlja u Tuzima, Foto: Zoran Đurić
Sa slavlja u Tuzima, Foto: Zoran Đurić

Demokratska partija socijalista (DPS) je jedina partija kojoj Albanski forum nije poslao poziv za pregovore o formiranju vlasti u Tuzima.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, albanska koalicija je nakon proglašenja konačnih rezultata lokalnih izbora uputila pisani poziv Bošnjačkoj stranci, Socijaldemokratama i Demokratskoj Crnoj Gori.

“Pregovori još nijesu počeli i ne očekujemo da će se žuriti oko formiranja većine. Cilj nam je da uspostavimo stabilnu većinu i formiramo upravu koja će moći da ispuni predizborna obećanja konstituenata vlasti”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Koalicija Albanske alternative (AA), Demokratskog saveza i Demokratske unije Albanaca (DUA) osvojila je 16 od 32 odbornička mjesta u lokalnom parlamentu. Za formiranje većine tražiće pomoć nekog od četiri odbornika Bošnjačke stranke i po jednog predstavnika SD i Demokrata.

Nosilac liste Albanskog foruma Nik Đeljošaj kazao je ranije da ta koalicija ima stabilnu većinu sa manjim strankama.

“Da li će to biti Socijaldemokrate, Demokrate ili Bošnjačka stranka, ne zavisi samo od nas. Mi smo i u prethodnom mandatu bili jedina opština u kojoj na vlasti nijesu bile sve partije koje su vlast na državnom nivou. Nijesmo pravili buku, nego dostojanstveno prihvatili status opozicije i dali veliki doprinos kada je bilo potrebno da se podrži sve što je bilo u interesu građana”, kazao je tada Đeljošaj.

Đeljošaj: Možemo da biramo

Đeljošaj je kazao da se Albanski forum već nalazi u poziciji da formira vlast u interesu građana Malesije.

“Danas smo u mogućnosti da biramo sa kim ćemo formirati vlast. Poštovaćemo volju onih političkih snaga koje žele maksimalno da sarađuju i to će biti glavni uslov za formiranje vladajuće većine u Tuzima”, kazao je Đeljošaj za portal Malesia.org.

Bonus video: