ASK: Albanski forum potrošio više od dozvoljenog

Iz Agencije je saopšteno da je predloženo pokretanje prekršajnog postupka protiv ovog političkog subjekta i odgovornog lica za namjensko trošenje sredstava
1848 pregleda 2 komentar(a)
Albanski forum, Foto: Albanski forum
Albanski forum, Foto: Albanski forum
Ažurirano: 13.03.2019. 16:42h

Kontrolom Privremenog izvještaja o troškovima izborne kampanje koalicije Albanski forum (AA-DS-DUA) "Malesija nas ujedinjuje", konstatovano je da su troškovi ovog subjekta na 26. februar 2019. godine iznosili 11.513,50 eura, što nije u skladu sa zakonom propisanim limitima, saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

Iz ASK ističu da su dozvoljeni troškovi kampanje za lokalne izbore u Opštini Tuzi iznosili 6.034 eura po političkom subjektu.

"S tim u vezi, nakon sprovedenog postupka kontrole i pribavljenog izjašnjenja od odgovornog lica u političkom subjektu, Odsjek za finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja je predložio pokretanje prekršajnog postupka protiv ovog političkog subjekta i odgovornog lica za namjensko trošenje sredstava", saopšteno je iz ASK.

Agencija, kako su kazali, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kontinuirano vrši kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, dok je izborna kampanja definisana kao skup aktivnosti političkog subjekta od dana raspisivanja do dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Agencija je izvršila kontrolu privremenih Izvještaja o troškovima izborne kampanje, koje su Agenciji dostavili politički subjekti koji su učestvovali na izborima za odbornike u SO Tuzi 3. marta 2019. godine. Dozvoljeni troškovi ove izborne kampanje, u skladu sa odredbama navedenog zakona, iznose 6.034€ po političkom subjektu.", saopšteno je iz ASK.