OBRAĆANJE POTPREDSJEDNICE OPŠTINE

URA apeluje na SDP i Demokrate: Ključ očuvanja vlasti u Kotoru je u vašim rukama

"Prinudna uprava, osim ponižavajućeg položaja Opštine će u potpunosti paralisati normalno funkcionisanje iste, jer nijedna isplata i plaćanje neće moći da se izvrši a da se prije toga ne traži saglasnost Vlade", ističe Popović Moškov
3239 pregleda 26 komentar(a)
Popović Moškov, Foto: URA
Popović Moškov, Foto: URA
Ažurirano: 15.03.2019. 14:56h

Potpredsjednica Opštine Kotor, Ljiljana Popović Moškov (URA) uputila je apel Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i Demokratskoj Crnoj Gori, u kojem poziva na očuvanje vlasti u Kotoru.

"Ovaj apel je još jedan pokušaj da pokažemo odgovornost i spremnost da očuvamo aktuelnu vlast u opštini Kotor, za koju su nam povjerenje ukazali građani na lokalnim izborima održanim u oktobru 2016. godine. Poznato vam je da kriza vlasti u Kotoru traje više od godine dana, da smo u 2018. godini održali i završili samo jednu sjednicu lokalnog parlamenta, a drugu, odnosno 17. smo samo započeli i do danas je nismo završili. Razlog tome su prekidi i nedostatak kvoruma koji nisu obezbjeđivali odbornici SDP-a, zbog čega u međuvremenu nije donesen Budžet Opštine za 2019. godinu, nisu realizovane kapitalne investicije za koje smo svi glasali prilikom usvajanja Budžeta za 2018. godinu, nisu donesene mnoge odluke vezane za normalno funkcionisanje grada kao ni Plan kapitalnih investicija za 2019. godinu čak ni u formi nacrta", navodi Popović Moškov.

Sve su to, kako je kazala, razlozi zbog kojih su u 2019. godinu Opštinu uveli u program privremenog finansiranja i nemogućnosti realizacije nijednog novog investicionog i kapitalnog zahvata.

"Danas je 15. mart i svi dobro znaju da ukoliko se nešto ne promijeni, opštini Kotor od 01. aprila slijedi prinudna uprava od strane Vlade Crne Gore. Prinudna uprava, osim ponižavajućeg položaja Opštine će u potpunosti paralisati normalno funkcionisanje iste, jer nijedna isplata i plaćanje neće moći da se izvrši a da se prije toga ne traži saglasnost Vlade. Što će to značiti za grad možemo samo da pretpostavimo. Takođe dobro znate da će nakon nekog perioda (od 30 do 60 dana) Prinudna uprava biti zamijenjena raspuštanjem lokalnog parlamenta i uvođenjem opštine u vanredne lokalne izbore. Poštovane kolege, vi dobro znate da do toga ne mora da dođe, ukoliko bi nastavili i okončali započetu 17. sjednicu Skupštine opštine i usvojili Budžet za 2019. godinu", navodi ona.

Da bi se to desilo, Popović Moškov apeluje na SDP da podrži nastavak navedenog skupštinskog zasijedanja i obezbijedi kvorum.

"Takođe, apelujem i na Demokrate da povuku stav svog opštinskog odbora koji su nam uputili dopisom od 11. marta i to u dijelu koji kaže: “odbornici Demokrata neće učestvovati u radu SO Kotor do razriješenja situacije na državnom nivou u pogledu protesta, osim u slučajevima kada ostali konstituenti postignu saglasnost oko strateških pitanja vezanih za grad, kada ćemo dati našu podršku“. Nije primjereno da najveći odbornički klub koalicije na vlasti ima ovako indolentan odnos prema važnim pitanjima, naročito što predsjednik Opštine dolazi iz njihovih redova. Oni treba da budu predvodnici u riješavanju aktuelne krize a ne da tu ulogu prepuštaju ostalima i ostanu po strani kao da se njih to „ne tiče“. Zbog navedenog i kažem da je „ključ očuvanja vlasti u rukama SDP-a i DEMOKRATA", navodi ona.

Demokrate, odnosno predsjednik Opštine, kako je kazala, treba hitno da sazove koalicioni sastanak, a SDP da podrži nastavak i okončanje 17. sjednice Skupštine opštine najdalje do 31.marta, na kojoj bi se usvojio Budžet za 2019. godinu.

Održavanjem ovog skupštinskog zasjedanja, kako je rekla, sačuvala bi se vlast u Kotoru, spriječilo uvođenje Prinudne uprave od strane Vlade koja bi neminovno dovela do vanrednih lokalnih izbora.

"Ukoliko se sjednica Skupštine ne održi do 31. marta i ne usvoji Budžet za 2019. godinu, još jednom Vas pozivam da samoinicijativno skratimo skupštinske mandate ne čekajući Vladu da to uradi, čime ćemo pokazati visok stepen odgovornosti koju dugujemo gradu i građanima koji su nam ukazali povjerenje. Još jednom napominjem da uvođenje prinudne uprave vodi neminovnoj saradnji sa Vladom Crne Gore, ponižava Opštinu i na kraju, shodno zakonskim propisima, htjeli mi to ili ne, vodi vanrednim lokalnim izborima", zaključuje Popović Moškov.

Preporučujemo za Vas