KLUB DPS-A NI UPOLA AKTIVAN KOLIKO JEDAN ODBORNIK OPOZICIJE

Učešće u raspravama u SO Tivat: Ne zna se boja glasa većine odbornika

Iz vladajuće koalicije nije podnijet nijedan amandman ili inicijativa
2785 pregleda 2 komentar(a)
Kao odbornik imao jednu repliku: Kusovac, Foto: Siniša Luković
Kao odbornik imao jednu repliku: Kusovac, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.03.2019. 22:09h

Vladajuća koalicija u Tivtu kontroliše više od dvije trećine mjesta u parlamentu, ali se njihovi odbornici do sada nisu proslavili agilnošću i učešćima u skupštinskim raspravama, pokazuju podaci o radnom angaživanju odbornika u tivatskom parlementu koje je juče na sajtu Opštine objavila stručna služba Skupštine kojom rukovodi sekretar SO Goran Babović (DPS).

SO Tivat ima ukupno 33 odbornička mjesta od čega DPS ima 17, SD četiri i HGI dva odbornika. U opoziciji su Tivatska Akcija, SDP i SNP sa po dva odbornika, te Bokeški Forum, Arsenal za Tivat i DSS sa po jednim odbornikom.

Najaktivniji odbornik u SO Tivat u protekle skoro tri godine bio je Budimir Cupara (AZT) koji je imao 149 diskusija i 62 replike, te postavio 18 odborničkih pitanja. Cupara je podnio i tri amandmana od čega mu je jedan i prihvaćen. Samo njegov pojedinačni učinak gotovo je dvostruko bolji od svega što je zajedno imalo 35 ljudi koliko ih se do sada izmijenjalo na mjestima odbornika DPS, SD i HGI. Svi oni zajedno imali su tek 86 učešća u diskusijama i ukupno samo 30 replika, a nisu podnijeli nijedan amandman ili inicijativu po kojoj bi SO razmatrala bilo što drugo od onoga što joj na dnevni red stavlja predsjednik Ivan Novosel (DPS) i lokalna izvršna vlast.

Drugi najaktivniji odbornik u SO Tivat je Mirko Kovačević (TA) koji je imao 127 diskusija, 58 replika postavio 15 odbornilkih puitanja, dok njegov stranački kolega Miomir Abović sa 76 replika nosi titulu najžešćeg polemičara u tivatskom parlamentu. Abović je imao i 90 diskusija i postavio osam odborničkih pitanja.

Andrija Petović (BF) imao je 83 diskusije, 63 replike, tri odbornička pitanja i jedan predlog amandmana koji mu skupštinska većina nije usvojila, dok je vrlo aktivan i Dejan Risančić (DSS) sa 42 diskusije, 21 replikom i jednim postavljenim odborničkim pitanjem. Odbornici SDP-a Ivo Marić i Bernarda Moškov, iako su im mandati verifikovani skoro osam mjeseci kasnije od ostalih članova tivatskog parlamenta, imali su solidan učinak sa ukupno 41 diskusijom, sedam replika i 15 postavljenih odborničkih pitanja. Darinka Kašćelan (SNP) diskutivala je 16 puta i replicirala u 12 navrata.

Najaktivniji odbornik vladajuće koalicije bio je Igor Petković (SD) sa 18 diskusija i 14 replika, a slijedi ga Adrijan Vuksanović (HGI) koji je diskutovao 15 puta, replicirao četiri i postavio dva odbornička pitanja. Ako se ne računa predsjednik parlamenta Ivan Novosel kojem se u vođejju sjednica broji 21 diskusija i četiri replike, najaktivniji u klubu najveće tivatske partije je Ljubomir Popović sa sedam diskusija i jednom replikom, a koje su uvijek bila izuzetno rado dočekane od strane opozicije.

U šest navrata za govornicu da diskutuje izlazio je šef kluba odbornika DPS-a Mileta Rabrenović, dok su po dvije diskusije imali i Julija Samardžić, Vlado Đukić i Jovanka Vujačić, a jednom se za riječ javio i Zvonimir Dubravčević.

Jednu „ali vrijednu“ diksusiju za tri godine mandata imala je i odbornica DPS, estradna zvijezda Nina Petković koja je ostala upamćena po traženju da se prešegaju skupštinske klupe jer ona „nema gdje sa nogama“.

Tokom svog boravka u skupštinskim klupama DPS-a, prije nego što su imenovani na funkcionerska mjesta u lokalnoj upravi, riječ u parlamentu nisu progovorili bivša gradonačelnica Snežana Matijević (DPS) i aktuelni predsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS), ako se izuzme jedna Kusovčeva replika. Isti je slučaj i sa aktuelnim potpredsjednikom Opštine Dejanom Maslovarom (SD) dok je drugi potpredsjednik Ilija Janović (HGI) u svom kratkom odbornilčkom mandatu ipak uspio da ima dvije diksusije.

Potpuni muk 15 odbornika vladajuće koalicije

Građani koji su ih glasali prije tri godine do danas u parlamentu nisu čuli boju glasa odbornicima DPS-a Nebojši Kašćelanu, Nikoli Popoviću, Silvani Čupić, Špiru Ivoševiću, Slaviši Ognjanoviću, Miletu Ćosoviću, Mariji Marović, Alenu Muminoviću, Zoranu Stankoviću, Miroslavu Sindiku, Nevenki Saveljić i Vladanu Biočaninu. U parlamentu nije jednu riječ do sada nisu progovorili ni Dalibor Petković, Ivana Franović i Rada Luković iz SD-a.

Uprkos ovako poraznim podacima za odbornike vlasti o njihovom „radu“ u parlamentu koji se najčešće svodi samo na dizanje ruku prilikom glasanja, svi odbornici u SO Tivat primaju jednaku osnovnu odborničku nadoknadu. Ona je u januaru, kada nije bilo sjednica SO, iznosila po 198 eura. Većina odbornika vladajuće koalicije zahvaljujući „angažmanu“ po skupštinksim odborima i komisijama, u mjesecima kada ima sjednica parlamenta, dodatno zaradi i po koju desetinu eura na svoju osnovnu odborničku nadoknadu.