Bečić: Vratiti vlast DPS okupatorima, bio bi korak dalje od slobodnih izbora

19573 pregleda 57 komentar(a)
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 16.03.2019. 16:32h

Na Cetinju je danas održan peti po redu protestni skup pod nazivom "Gotov je! Ne boj se", koji su organizovali predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, predsjednik Demosa Miodrag Lekić, predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević i nezavisni intelektualci.

Održavanjem ovog skupa nastavljena je planirana realizacija "Plana vaninstitucionalnog djelovanja" Demokratske Crne Gore, Demosa i Crnogorske.

Kako je iz tih stranaka poručeno cilj održavanja skupa je i osnaživanje građanskog protesta koji se održava u Podgorici 16. marta.

Građanima Cetinja su se obratili Aleksa Bečić, Miodrag Lekić, Vladimir Pavićević, Milorad Martinović i Anđa Krunić nakon čega je započeta i šetnja ulicama Prijestonice.

Šetnja je završena oko 16.40, a kako su saopštili organizatorim, svi okupljeni su se nakon završetka skupa uputili za Podgoricu, gdje će se od 18h pridružiti građanskom protestu "Odupri se 97000".

Kako su saopštili organizatori, oko 2.000 građana učestvovalo je u šetnji.

Lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, kazao je da Cetinje ne čine fantomke, pištolji, psovke, suzavci, uvrede, kriminalci, džeparoši i ubice, već je Cetinje prijestoni, slobodarski i istorijski grad.

"Danas, svi zajedno sa Cetinja šaljemo poruku: ovo je naša zemlja, a ne tvoj privatni feud. Ovo je naša država, a ne tvoje nasljedstvo. Ovo je naša otadžbina, a ne tvoja privatna banka. Odlazi, ideološki kameleonu, svađalice i najveći neprijatelju crnogorske mladosti i budućnosti", poručio je Bečić.

Takođe, predsjednik Demokrata naveo je da je Cetinje znalo reći stop velikim ratovima i velikim diktatorima, kao i da je znalo štititi ugrožene kad su drugi ćutali.

"Cetinje se i ovom posljednjem evropskom diktatoru uvijek suprostavljalo. Prvo ste mu rekli ne rat, ne stradanje, jer to su nedužna djeca sa obje strane, braća i komšije. Nije vas poslušao. Zatim ste mu rekli ne može Crna Gora biti srećna ako u njoj nijesu zajedno kao braća i Aleksandar i Armin i Anton. Nije vas poslušao. Zatim ste mu rekli hoćemo demokratiju, pa državu, a on vam je rekao prvo država, pa demokratija. Slagao vas je”, kazao je Bečić.

On je rekao da se većinska, nezadovoljna, građanska Crna Gora homogenizovala, opozicija se homogenizovala, vlast je satjerana u ćošak, protesti su sve masovniji i sveti zadatak opozicije je da sačuva vlast u Kotoru, Budvi, Herceg Novom, Beranama, Plužinama i Tuzima.

"Vratiti vlast DPS okupatorima, bio bi korak dalje od slobodnih izbora i značilo bi direktnu izdaju opozicionih birača. Zaista mi nije jasno da bilo koji opozicionar u ovom trenutku, kada se vlast nalazi u nikad goroj, a opozicija u nikad boljoj poziciji, može pomisliti da ruši opozicione vlasti i izaziva vanredne izbore. Zar nijesmo svi zajedno rekli da nema više izbora bez uslova za poštene izbore? Zar nijesmo svi dužni da čuvamo opozicione opštine kao jedina ostrva slobode u našoj zarobljenoj zemlji”, naglasio je Bečić.

"Preporučuju nam da sadimo, pa naravno. Mi sadimo slobodu, znanje, poštenje, a uništavamo kriminal, korupciju i lopovluk koju vlast sadi već 30 godina. Zato, svi zajedno idemo iz prijestonog grada u Ulicu Slobode da im sa desetinama hiljada naše braće i sestara poručimo: 'Dalje ruke od Crne Gore, naše djece, đedovine, naših šuma, rijeka, jezera i mora! Ne boj se! Odupri se! Bori se! Gotov je'", kazao je na kraju Bečić.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić je rekao da je tačno, da nije lako govoriti na Cetinju.

"Nema na svijetu mjesta koje ima više istorije po glavi stanovnika, iako se to može reći za Crnu Goru, a Bog nas je obdario i geografijom. Fali nam jedna stvar, a to je vladanje, način života, suživot u tom mozaiku multietničkom i to je izazov za nove generacije, one koji shvataju politiku kao borbu za opšte dobro, za razliku od onih kojima je to način za bogaćenje", istakao je Lekić.

On je dodao da na Cetinju imamo mnogo toga da se podsjetimo.

"Pomenuću jedno besmrtno ime, a to je vječiti Njegoš. Iz testamenta koji je ostavio, podsjetiću na dio koji se odnosi na novac i banku u Petrogradu. U testamentu Njegoš kaže da novac ostaje za gladne godine, za sirotinju, ko to promijeni, crn mu obraz bio. Dakle, vidimo koliko smo daleko od Pireus banke i ovih koji su zajahali Crnu Goru i onih kojima dolazi ipak kraj. Između profesora Pavićevića i mladog lidera, Bečića izabrao sam da izvučem nešto od skandala protekle nedjelje, izabraću onog koji je zajahao, koji sada, poslije Kipra, Milana, Sen Tropea i u Nikšiću ima neke objekte koje nije regulisao, kojih se ne sjeća, i ja mu vjerujem da se ne sjeća jer je toliko daleko od realnosti, dakle klasična pohlepa i bolesti pohlepe. Pošto je na javnom Pinku održao predavanje iz sociologije, ponašao se kao analitičar, otputovao u Azerbejdžan da bi tamo održao lekciju EU. Njegov domaćin vlada tom zemljom od 2003, a prije toga je vladao njegov otac. To su sistemi istočne despotije bliske, privlačne Đukanoviću. Da li EU na ovo gleda otvorenih ili zatvorenih očiju? Ovaj pokret koji je krenuo je sve veći. To je demokratski savez, savez za promjene, savez za Crnu Goru i on je svakim danom kvalitativno i kvantitativno sve veći. Nije bitno ko ga vodi, bitni su građani. Meni ne preostaje ništa drugo nego da konstatujem da se tom pokretu pristupa sa raznih strana. Dolaze studenti, sindikat, glumci. Savez za Crnu Goru je sve veći i sve jači", rekao je Lekić.

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević je saopštio da od organizovanja prvog protestnog skupa nije prošao ni dan bez brutalnih napada predstavnika režima.

"Govore da smo lažne patriote. A ko nas to optužuje? Oni koji se sjete da je naša zemlja sveta samo onda kada je prodaju. Oni kojima su naša bogatstva vrijedna samo onda kada profit završava u njihovim džepovima. Oni koji se iščuđavaju kako iz nacionalnih institucija kulture kojima upravljaju nestaju naša kulturna blaga, kao što je slučaj na Cetinju. Oni koji zastavu države pominju onda kada ih pitamo je li državni interes da se na izborima glasovi kupuju", naglasio je Pavićeić.

"Polazeći od crnogorske tradicije i običaja, vođeni dugom i slavnom istorijom naše Crne Gore, poručujemo im da je ovo momenat za promjene na bolje! Ne boj se! Pridruži nam se! Pobijedićemo", kazao je Pavićević.

Milorad Mijo Martinović, član Glavnog odbora Demokrata kazao je da Cetinjanke i Cetinjani znaju dobro šta su doživljavali devedesetih godina od tadašnje DPS vlasti, samo zato što su bili zajedno sa Liberalima, i što su svi zajedno htjeli svoju državu i bili protiv rušenja Dubrovnika.

"Kada su nam ukrali ideju o obnovi državnosti Crne Gore, nadali smo se da će to biti država svih građana, država socijalne pravde u kojoj neće biti građana prvog i drugog reda, ali su nas grdno prevarili. Oni su Crnu Goru napravili privatnim posjedom, čiju imovinu međusobno dijele po partijskoj, drugarskoj, rođačkoj i kumovskoj osnovi”, istakao je Martinović.

Kako je Martinović saopštio, Crna Gora je danas opljačkana, ponižena i zadužena, i, zato, svi zajedno moramo da dignemo glas protiv ove vlasti, jer želimo slobodnu i pravednu državu, a to Crna Gora nije.

"Pozivam vas da svi zajedno danas u 18h u Podgorici budemo na velikom protestnom skupu koji predvodi nesalomljivi, časni i hrabri stari Liberal Džemal Perović", rekao je Martinović.

Profesorica knjižćevnosti Anđa Krunić je kazala da je nakon srednje škole upisala književnost zbog ljubavi prema knjizi, ali i velike ljubavi prema djeci.

"Sebe sam vidjela u ulozi profesorke koja će djeci pružiti znanje, ali i učiniti ih boljim ljudima. Međutim, ako pitate one zbog kojih protestujemo danas, znanje, trud i sva ljubav ne znače ništa u odnosu na člansku kartu partija iz vlasti”, istakla je Anđa Krunić, diplomirana profesorka književnosti, koja je kako je navedeno odbila da uzme člansku kartu Socijaldemokrata (SD) u zamjenu za radno mjesto profesora.

Ona je rekla da profesor mora da bude uzor učenicima, te da od njih ne možemo očekivati da znaju za moral, dostojanstvo i da imaju kritičku svijest, ako im mi ne damo primjer.

"Moramo da kažemo NE svim njihovim nepočinstvima, jer nas na to opominju preci, a obavezuju potomci. Gaze tradiciju, zarobili su slobodu, ali nam djecu, našu budućnost, neće ukrasti. Naša je obaveza da djeci vratimo dostojanstvenu, hrabru i poštenu Crnu Goru”, poručila je Krunić.

Bonus video: