Poslanici koji žive van Podgorice imaju pravo na nadoknadu: Dnevnice i za pripremu odbora

Odbor koji vodi Ljuđ Škrelja prošle godine ukinuo je pravo na dnevnice poslanicima sa prebivalištem u Podgorici, osim za sjednice koje se održavaju na Cetinju
1272 pregleda 1 komentar(a)
Dnevnice za članove radnih tijela: Administrativni odbor, Foto: Zoran Đurić
Dnevnice za članove radnih tijela: Administrativni odbor, Foto: Zoran Đurić

Poslanici Skupštine Crne Gore će dobijati dnevnice i za pripremu sjednica skupštinskih odbora, predviđeno je odlukom Administrativnog odbora. Izmjenama Odluke o ostvarivanju prava na dnevnice za dolazak poslanika sa prebivalištem van Podgorice na skupštinska zasjedanja, predviđeno je da predsjednici i članovi skupštinskih odbora dobijaju dnevnice.

“Predsjednik stalnog radnog tijela sa prebivalištem van Podgorice ima pravo na dnevnicu za dolazak u Skupštinu, radi pripreme sjednice radnog tijela. Član stalnog radnog tijela sa prebivalištem van Podgorice ima pravo na dnevnicu za dolazak u Skupštinu radi realizacije najavljene aktivnosti iz nadležnosti stalnog radnog tijela Skupštine izuzev u slučaju kada već ostvaruje pravo na dnevnicu“, navodi se u izmjenama odluke koju je usvojio Administrativni odbor.

48 hiljada eura je Skupština izdvojila za isplatu dnevnica tokom 2017. godine. Dnevnica iznosi 20 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta koji utvrđuje Vlada Crne Gore, što je oko 18 eura

Odbor koji vodi Ljuđ Škrelja prošle godine ukinuo je pravo na dnevnice poslanicima sa prebivalištem u Podgorici, osim za sjednice koje se održavaju na Cetinju. Poslanici su do sada imali pravo na dnevnice za dolazak na sjednice parlamenta. Skupštinskom odlukom je predviđeno da dnevnice iznose 20 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta koji utvrđuje Vlada Crne Gore, što je oko 18 eura. U članu 2 odluke navodi se da se vrijeme provedeno u Skupštini između osam i 12 časova računa kao pola dnevnice, dok vrijeme provedeno u Skupštini između 12 i 24 časa računa se kao jedna dnevnica. Državna revizorska institucija (DRI) je u u izvještaju za 2017. godinu konstatovala da nije donesena interna procedura na nivou Skupštine kojom bi se jasno definisao sistem putnih naloga. Skupština je, primjera radi, tokom 2017. godine potrošila oko 48 hiljada eura za dnevnice poslanika koji su dolazili na sjednice.

Imaju pravo da noće u hotelu ili stanu

Poslanici koji žive van Podgorice imaju pravo na hotelski smještaj tokom sjednica parlamenta, a nekima od njih Skupština uzima stanove u zakup. Tako je prema posljednjem objavljenom izvještaju Skupštine iz 2017. godine za zakup stanova potrošen 12.061 euro. Navodi se i da su troškovi noćenja u hotelu u tom periodu iznosili 9.449 eura. Tokom 2017. godine pet poslanika koristilo je pravo na plaćeni hotelski smještaj u Podgorici, a pravo na novčanu nadoknadu na ime zakupa stana iskoristila su tri poslanika.

Bonus video: