Đukanović sa Šojbleom: Neophodno snažnije prisustvo evropske politike na Zapadnom Balkanu

„Stabilnost Zapadnog Balkana, važna je ne samo za region, već i za Njemačku i Evropu i to podrazumijeva perspektivu članstva u NATO i EU“, rekao je Šojble
1337 pregleda 9 komentar(a)
Đukanović i Šojble, Foto: Predsjednik.me
Đukanović i Šojble, Foto: Predsjednik.me

Snažnije prisustvo evropske politike na Zapadnom Balkanu neophodno je, i to, osim dalje podrške Njemačke, zahtijeva i vidljiviju ulogu drugih važnih adresa, ocijenili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Bundestaga Volfgang Šojble.

Šojble je kazao da u Njemačkoj postoji širok konsenzus da je integracija Zapadnog Balkana u EU ključan faktor za njegovu stabilnost.

„Stabilnost Zapadnog Balkana, važna je ne samo za region, već i za Njemačku i Evropu i to podrazumijeva perspektivu članstva u NATO i EU“, rekao je Šojble.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, uz poruku o snažnoj podršci Crnoj Gori i regionu na putu integracije, Šojble je podsjetio na ključne teme tog procesa, vladavinu prava i u tome ulogu nezavisnosti pravosuđa i slobodu izražavanja i informisanja.

Šojble je poručio da će Njemačka biti na raspolaganju Crnoj Gori na riječi i djelu, gdje god može, spremna da dijeli savjet, a ne lekcije.

Đukanović je zahvalio Njemačkoj na ogromnim naporima da učini evropsku perspektivu Zapadnog Balkana realnom, kao i za parlamentarnu i ukupnu međudržavnu saradnju koju ostvaruju dvije države.

On je poručio da Balkanu treba puna stabilnost i izvjesnija dogledna EU perspektiva.

„Crna Gora nastoji da bude primjer i podsticaj drugima u regionu, svjesna da to znači teške i bolne reforme“, rekao je Đukanović.

On je, kako se navodi, Šojblea upoznao sa prioritetima crnogorske državne politike, kao što su dalji ubrzani ekonomski razvoj u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života i članstvo u EU.

„Šojble i Đukanović su pozdravili rješenje spora između Skoplja i Atine, koje može poslužiti kao primjer kako se teška pitanja, uz dobru političku volju, mogu rješavati“, kaže se u saopštenju.

Đukanović i Šojble su se saglasili o neophodnosti snažnijeg prisustva evropske politike na Zapadnom Balkanu, što, kako se navodi, osim dalje podrške Njemačke, zahtijeva i vidljiviju ulogu drugih važnih adresa.

Kako se navodi, Šojble se saglasio sa ocjenom Đukanovića o značaju očuvanja multietničkog koncepta i demokratije na Balkanu i naglasio da nove podjele po etničkim principima ne vode nikuda i mogu stvarati nove probleme.

„Oni su pažnju u razgovoru posvetili važnosti unaprjeđenja parlamentarne saradnje dvije zemlje bez obzira na aktuelni bojkot“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: