Danilović: Opozicijo, ujedini se, građani su već uradili svoje

"Naši protesti su srazmjerno broju stanovnika najveća građanska pobuna na Balkanu i u Evropi, i to ubjedljivo"
3009 pregleda 15 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2019. 13:18h

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović ponovo je pozvao ostatak opozicicije na zajedničko djelovanje, čime bi se kako je saopštio, dala "dodatna i do sada neviđena snaga protestima".

"Građanski protesti doživljavaju kulminaciju i pokazuju jednu novu, do sada skrivenu, sliku Crne Gore. To je prije svega narasla građanska hrabrost i odgovornost koja nam u skorijoj prošlosti nije bila svojstvena. Iskreno se moramo poradovati studentskom otporu i njihovom samoorganizovanju. Upravo ta činjenica je natjerala predstavnike Izvršne vlasti da sa ozbiljnom zabrinutošću prate subotnja okupljanja jer ih brine pobunjena mladost Crne Gore - njih nije lako optužiti da su peta kolona i da rade za neke strane interese", naveo je Danilović.

Dodaje da "svi tako rade svoj posao samo još da opozicija uradi" ono što je do nje.

"Po prvi put ne moramo učiniti nemoguće - naprotiv. Treba nam zajedničko djelovanje , komunikacija na najvisem nivou i jedinstven nastup prema spolja, prema evropskim i američkim političkim adresama. Dalo bi to dodatnu i do sada neviđenu snagu protestima ali i nama pojedinačno i zbirno u opoziciji. Moramo odgovoriti mudro i snažno na akcije i propagandu koju protiv opozicije i građanskih protesta na međunarodnim adresama vodi predsjednik (Milo) Đukanović. Kada proteste u Crnoj Gori pred njemačkim domaćinima izjednači sa onim u regionu onda nam svima, namjerno, nanosi veliku štetu. Naši protesti su srzmjerno broju stanovnika najveća građanska pobuna na Balkanu i u Evropi, i to ubjedljivo. Petnaest ili dvadeset hiljada u Podgorici znači da bi u Beogradu na ulicam moralo biti i do 200 hiljada ljudi, a to se skorije nije dogodilo. Naši građanski protesti, opet srazmjerno veličini, neuporedivo su veći pokret nezadovoljnih nego žuti prsluci u Francuskoj. Stoga Evropi moramo otvoriti oči. Ako oni to ne vide onda je u pitanju korupcija na najvišem nivou".

Danilović je kazao da je Ujedinjena Crna Gora spremna odavno za sastanak najodgovornijih ljudi u opoziciji.

"Spremni smo da nas samo jedan ili dvojica lidera, nakon dogovora, predstavljaju na najznačajnijim adresama svjetske politike. Naša odlučnost za promjenama mora biti predstavljena svima. Umjesto da smo mi u diplomatskoj ofanzivi dopuštamo da to radi onaj kojemu su mnoga vrata zatvorena. Zato nema odlaganja. Zato, po ko zna koji put, pozivamo kolege da se sastanemo za dan ili dva i preuzmemo odgovornost za budućnost Crne Gore. Ne možemo nastupati pojedinačno i partijski ako hoćemo pobjedu i slobodu. Ništa se neće desiti samo od sebe i nije se nikada desilo. Od nas se očekuje akcija i dužni smo je građanima koji su se već ujedinili. Ako ovoga puta propustimo do granica mogućeg naraslu želju građana za promjenama u društvu cijela opozicija će doživjeti kolaps", zaključio je Danilović.

Bonus video: