Vadeful: Kada bi se svi na Zapadnom Balkanu ponašali kao Crna Gora, napravili bi velike korake

Vadeful je pozdravio članstvo Crne Gore u NATO, i kazao da se sa pažnjom i podrškom posmatra njen put u EU
1683 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 19.03.2019. 14:28h

Sve države na Zapadnom Balkanu napravile bi velike korake kada bi se ponašale kao Crna Gora, poručio je šef radne grupe za Zapadni Balkan u Bundestagu, Johan David Vadeful.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, drugog dana zvanične posjete Njemačkoj, sastao se sa istaknutim članovima poslaničkog kluba CDU-CSU iz radne grupe za Zapadni Balkan u Bundestagu.

Vadeful poručio je da, kada bi se svi na Zapadnom Balkanu ponašali kao Crna Gora, napravili bi velike korake.

On je pozdravio članstvo Crne Gore u NATO, i kazao da se sa pažnjom i podrškom posmatra njen put u EU.

Đukanović je rekao da je zadovoljan susretom sa renomiranim sastavom njemačkog parlamenta i upoznao ih sa prioritetnim ciljevima naše državne politike - održanje dinamičnog tempa ekonomskog rasta i članstvo u EU.

„Tom poslu smo veoma posvećeni, naročito vladavini prava i to ne samo zato što to potencira EU kao kvalifikativ za članstvo, već zato što smo svjesni da je to ključni deficit našeg regiona“, kazao je Đukanović.

Interesovanje poslanika Bundestaga dominanto se odnosilo na aktuelne regonalne prilike, posebno na zatvranje preostalih otvorenih pitanja, nakon potpisivanja sporazuma između Skoplja i Atine.

Đukanović je pozdravio taj dogovor koji, kako je naveo, može biti primjer za druge kako se dobrom političkom voljom i sagledavanjem benefita u obostranom interesu mogu prevazići razlike.

Na pitanje o eventualnoj promjeni granica na Balkanu, on je ukazao na deficite takvih rješenja, podsjetio na politiku 90-ih i rizik koji mogu donijeti za region i Evropu.

„Ako želimo da Balkan bude dio Evrope, multietnička demokratija je imperativ. Ne želimo da mijenjamo pravila za Zapadni Balkan, želimo da na Balkanu važe evropska pravila“, kazao je Đukanović.

On je naglasio da Crna Gora podržava iznalaženje rješenja problema, svjesna značaja za cijeli region i njegovu stabilnost, naglasio je on, ali sa snažnim opredjeljenjem i vjerom u multietnički koncept. "Za šta je Crna Gora najbolji primjer".

Đukanović je pozdravio konstruktivan pristup Njemačke.

„Ako se ipak krene u tom pravcu, moraju se obezbijediti besprekorne garancije da presedan ne postane pravilo“, naveo je Đukanović.

On je u razgovoru sa poslanicima potvrdio snažnu posvećenost Crne Gore vladavini prava, zaštiti medijskih sloboda i medijskih poslenika, ističući da je to jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu u procesu približavanja Crne Gore EU, i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kako je rekao Đukanović, za to ćeposebno važan biti nastavak ekspertske podrške Njemačke koja će biti definisana novim memorandumom o razumijevanju.

Đukanović je na pitanje o uticaju treće strane na evropske procese u Regionu, ukazao na potrebu angažovanijeg prisustva Evrope u cilju odbrane usvajanja evropskog sistema vrijednosti, kojem region stremi.

Bonus video: