SO Bijelo Polje: Opozicija napustila sjednicu, usvojen Predlog odluke o refinansiranju kreditnih obaveza

Pohvale o radu predsjednika Opštine, odbonika DPS-a i koalicinih partnera, odbornik SDP-a Adnan Striković je nazvao hvalospjevima, zbog kojih se, kako je istakao osjeća postiđeno
1077 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Jadranka Ćetković
Sa sjednice, Foto: Jadranka Ćetković

Odbornici Skupštine opštine Bijelo Polje su jednoglasno usvojili Predlog odluke o refinansiranju kreditnih obaveza, u kome se navodi da stanje duga po kreditima u toj opštini na dan 1. marta iznosi 9,4 miliona eura.

„Zaključivanjem ugovora sa bankama koje su dostavile ponude sa povoljnijim kamatnim stopama, na preostali iznos kredita opština bi imala uštede u likvidnosti u iznosu 600.000 eura na godišnjem nivou“, navodi se tom dokumentu.

Prije početka sjednice odbornici Građanskog pokreta URA, Demokrata, Ujedinjene i DF-a demonstrativno su danas napustili sjednicu Skupštine opštine Bijelo Polje, bez mogućnosti da daju obrazloženje za to, jer im nije dozvoljeno.

„Prije usvajanja dnevnog reda, riječ je prvi zatražio Marko Ljujić iz Demokrata, pokušavajući da obrazloži prisutnima, kao i građanima Bijelog Polja zašto većina opozicionih odbornika ne želi da daje legitimitet radu Skupštine. Nakon toga su trebali da se obrate odbornici iz GP URA, gdje bi istakli da da podržavaju građanske proteste i da bojkotom lokalnog parlamenta žele da poruče svim akterima afere „Koverat“, da neće i ne žele da simuliraju demokratski rad Skupštine. To nam nije dozvoljeno“, saopštili su iz URA.

Oni su poručili da ni ubuduće neće davati legitimitet parlamentu "gdje se ne poštuju osnovna ustavna prava, sloboda govora, gdje odbornici ne mogu iznjeti svoj stav..." Predstavljajući izvještaj o radu, koji je usvojen, predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da je u prošloj godini posebna pažnja bila usmjerena na unapređenje finansijske slike lokalne uprave, koja je danas mnogo povoljnija.

“Tokom budžetske 2018.godine, sve budžetske pozicije su realizovane u velikom procentu, dok je pozicija otplate duga mnogo veća od planiranog”, kazao je Smolović, nabrajajući najznačajnije projekte, kao i tri strateška, od državnog značaja koji se realizuju planiranom dinamikom - Ski centar Bjelasica, Đalovića pećina i Projekat izgradnje kolektora”, kazao je Smolović.

Odbornik SNP-a Radoslav Nišavić je najavio tužbu protiv Skupštine zbog duga od 35000 eura, koliko duguju za rad te partije.

“Problem je sa stalnim nestajanjem struje u Vranešu, a seoska putna infrastruktura je loša”, kazao je Nišavić, dodajući da sve treba uraditi da se pojača kadrovski Opšta bolnica, s obzirom na to da je dosta ljekara već otišlo, a dva ljekara najavila odlazak ovih dana.

Odbornik SNP Zoran Bošković je kazao da je najavljen veliki broj projekata a nije saopšteno da li će oni biti završeni u ovoj godini. Naveo je probleme putnih pravaca u Vraneškoj dolini i predložio odbornicima da ih vodi na ručak ukoliko nađu gore stanje puteva u Bijelom Polju, ukazujući i na problem izgradnje mostova na regionalnom putu Slijepač most - Kovren, kao i problem prevoza do mjesnih centara.

Predstavnik NVO Željko Đukić je istakao da se u toj opštini nedovoljno vodi računa o mladima i da treba povsti računa o tome kako da se zaustavi iseljavanje, i napomenuo da se Bjelopoljci žale da ne mogu da dođu na razgovor kod predsjednika.

Pohvale o radu predsjednika Opštine, odbonika DPS-a i koalicinih partnera, odbornik SDP-a Adnan Striković je nazvao hvalospjevima, zbog kojih se, kako je istakao osjeća postiđeno.

“Ne daj Bože da vi dođete na vlast, kakva bi to tiranija bila”, odgovorio mu je Smolović,na šta mu je Striković uzvratio da tiraniju sprovodi vlast, a ne opozicija.

Bonus video: