URA: Kotorska vlast da nađe rješenje, Boku moramo zaštititi

U saopštenju se dodaje da se ne smije dopustiti devastacija Bokokotorskog zaliva kao jednog od najvećih bisera naše države
2321 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Predsjedništvo Građanskog pokreta URA na sinoćnoj sjednici razmatralo je aktuelnu političku situaciju na državnom i lokalnom nivou, saopšteno je iz ove partije.

"Predsjedništvo GP URA pruža punu podršku iskrenim naporima OO URA Kotor da se zaštite interesi grada Kotora, njegova budućnost i resursi. Ne želimo da se devastacija koja godinama vlada na kopnu i koja je ugrozila status Kotora na UNESCO listi, sada preseli na more sa ciljem uništavanja akvatorijuma", saopšteno je.

U saopštenju se dodaje da se ne smije dopustiti devastacija Bokokotorskog zaliva kao jednog od najvećih bisera naše države.

"URA je od osnivanja do danas bila i uvijek će biti za koncesiju opštinskom preduzeću, ali smo protiv štetnog Investicionog plana koji predviđa dalju devastaciju našeg mora i obale, luku bez ograničenja u pogledu veličine kruzera čime se uz povećanje broja kruzera od Kotora stvara sve samo ne pristojno mjesto za život i ugrožava sigurnost pomorske plovidbe. Predsjedništvo podržava OO URA Kotor u javnom i transparentnom iznošenju svih neprincipijelnih stavova i odluka bez obzira sa koje strane dolazili, jer je to osnovni princip našeg djelovanja i jedini put koji vodi neophodnim promjenama zarobljenog crnogorskog društva", navodi se u saopštenju.

Dodaju da jednostrane odluke koje mogu imati dalekosežne posljedice do sada nijesu rezultirale zaštitom interesa građana.

"Najbolja potvrda tome je tridesetogodišnja vladavina DPS-a koja je pod okriljem razvoja države samo trošila prirodne i privredne resurse i devastirala bisere naše države. Predsjedništvo URA apeluje na sve činioce vladajuće koalicije u Kotoru da se sjedne za sto i pronađe kompromisno rješenje na novim osnovama, ali isključivo u interesu grada Kotora i cijele Crne Gore. Prema građanima koji su nas birali u oktobru 2016. godine imamo obavezu da pokažemo da se grad može i mora voditi drugačije, transparentnije, stručnije i odgovornije nego što sto su to radili naši prethodnici. Svi moraju dati napor da se sačuva opoziciona vlast, ali ona u narednom periodu mora funkcionisati drugačije nego što je to do sada bio slučaj. Nema dileme da je DPS, svojim djelovanjem zavrijedio da sjedi u opozicionim klupama u Kotoru. DPS na državnom nivou čekaju vrlo brzo opozicione, a pojedine iz te partije i optuženičke klupe jer je točak promjena krenuo i građani su im svoju poruku poslali na prethodnim protestima."

Predsjedništvo je dalo dalju bezrezervnu podršku građanskim protestima sa ocjenom da oni potpuno delegitimišu aktuelnu vlast, ali i razaraju njihove višedecenijske matrice vladavine.

„U Crnoj Gori je konačno stvorena sinergija svih njenih građana koje žele da im država funkcioniše na osnovnim principima demokratski uređenih zemalja. Blok otpora treba da se širi, zato je velika uloga u ovim momentima na sve one subjekte u društvu koji se deklarativno zalažu za demokratske tekovine i socijalnu pravdu da stanu uz svoje građane. Pozivamo sve društvene činioce (sindikate, NVO sektor, udruženja i organizacije) da daju bezrezervnu podršku protestima i pozovu javnost na dalje omasovljenje protesta. Moramo da nastavimo da zajednički razbijamo matricu režima da iza nas stoji neko drugi, da pokažemo da mi na ulici stvaramo državu nalik svim modernim evropskim državama u kojoj će se sjutra znati za pravdu i odgovornost“, poručeno je sa sjednice Predsjedništva Građanskog pokreta URA.

Bonus video: